Šabački hor obeležio 55 godina pevanja 1

Čuveni šabački hor „66 devojaka“ koncertom u prepunom Šabačkom pozorištu obeležio je 55 godina postojanja.

Pod nazivom „Rastanak“ horom je dirigovao Branko Đurković, osnivač hora i verovatno jedini dirigent na svetu sa tako dugim stažom.

Sam koncert protekao je u veoma emotivnoj atmosferi, a primera radi kompoziciju „Tebe pojem“ hor je pevao 517. put, a izvođena je u dvadesetak zemalja. Hor „66 devojaka“ osvojio je sve što se moglo osvojiti: apsolutni pobednik u Celju, Kragujevcu, Langolenu (Engleska), prva nagrada u Tolosi (Španija), u Nerpeltu (Belgija) – Summa cum laude!..

Hor je proputovao Jugoslaviju i Evropu, uvek uvažavan, jer ono što ga je krasilo jeste izuzetna disciplina i predanost muzici. Kroz hor je prošlo oko 2.500 devojaka, održano je vise od 1.200 koncerata, izvedeno je oko 1.500 različitih kompozicija, od kojih više od dve stotine praizvedbi. Kao izuzetan muzički pedagog, Branko Đurković osnivač je republičkog takmičenja horova, na samom koncertu učestvovalo je 11 profesora muzike, a u njegovoj porodici ima šest profesora muzike. Posebno je ponosan na svoju kćerku Milenu, doktora muzičke kulture, koja već gotovo četvrt veka vodi dečije hor „ViVa“, i čije izvođenje je burno pozdravila šabačka publika.

Art studio sve objedinjava

Branko Đurković i kao redovni profesor Beogradskog univerziteta duboko je ostao vezan za Šabac. Tako je 1974. godine osnovao jedinstvenu instituciju u zemlji – Horski studio, koji je 1992. godine promenio ime u Art studio. U njegovom sastavu su: Hor „66 devojaka“, muški hor „Neven“, Šabačko pevačko društvo – mešoviti hor i klavirski duo Milena i Jelena Đurković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari