Matematička gimnazija proslavila 56 godina postojanja 1Foto: V. Andrić/Danas

U prisustvu prijatelja, bivših i sadašnjih učenika i nastavnika i predstavnika Ministarstva prosvete, Matematička gimnazija u Beogradu danas je obeležila 56 godina postojanja.

To je bila prilika da Mirjana Katić, direktorka ove škole od posebnog nacionalnog značaja, podseti na samo neke od uspeha koje su ostvarili đaci.

– Samo u prethodnoj školskoj godini osvojili smo 91 medalju na najprestižnijim svetskim takmičenjima iz prirodnih nauka. Naš hor je nastupao sa Dečjom filharmonijom, igrali smo košarku, obišli smo mnoge gradove sveta posle pauze koju nam je donela korona, pravili smo robote, obradovali su nas učenici na olimpijadi u Oslu, na takmičenju iz fizike u Estoniji… Naši učenici su uradili mnoge značajne stvari za sebe, svoju porodicu i državu, trudeći se da pokažu kako treba da izgleda jedna prava škola koja ima ovakve učenike – rekla je Katić.

Ona je poželela đacima da neguju svoju izuzetnost, da u životu uvek slede svoj cilj, da postanu pravi ljudi, građani sveta i svoje zemlje.

– Ako date sve od sebe da postanete izuzetni ljudi i to budete delili sa drugim učenicima ove škole i učenicima u Srbiji ovo će biti mnogo bolje mesto za život svih nas. Nadam se da će nam godine pred nama doneti nove uspehe, novi dom, da ćemo biti pobednici u veslanju, ako se bude veslalo na Adi sledećeg juna, da će hor i dalje pevati, a MG televizija i dalje snimati zanimljive priloge – ilustrovala je direktorka mnogostruke talente učenika Matematičke gimnazije.

Prisutnima se obratio i ministar prosvete Branko Ružić koji je kazao da je Matematička gimnazija zasluženo postala centar izvrsnosti u oblasti obrazovanja učenika sa posebnim sposobnostima za matematiku, informatiku i prirodne nauke.

– Tokom prethodnih 56 godina škola kontinuirano raste, napreduje i pruža primer dobre prakse obrazovanja mladih. Učenicima koji su se opredelili za obrazovanje u oblasti matematike, informatike i računarstva pruža se zaslužena pažnja. Oni uz svoje porodice i nastavnike predano rade i ulažu svakodnevno veliki trud u svoj napredak – rekao je ministar.

On je dodao da u Matematičku gimnaziju idu učenici koji svakog dana inspirišu svoje nastavnike, a često nastavnici ističu da od njih i uče.

– U radu Matematičke gimnazije prepoznatljiva je težnja da se kod učenika razvija aktivan odnos prema znanju, povezivanju različitih predmeta i sadržaja, stimulisanje kritičkog i stvaralačkog duha, isticanje visokih moralnih, naučnih i opštecivilizacijskih vrednosti, kao i stalno unapređivanje nastave. Može se zaključiti da su u Matematičkoj gimnaziji sačuvane izvorne vrednosti i ideje, a da je budućnost u daljem razvoju i unapređivanju, uz još veće oslanjanje na naučna i tehnološka dostignuća – rekao je ministar, poželevši kolektivu puno kreativnih poduhvata, novih talentovanih đaka i nove uspehe u narednim koracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari