Sajam knjiga u Andrićgradu od 27. juna do 12.jula 1Andrićgrad Foto: Nenad Kovačević

Drugi sajam knjiga u Andrićgradu, kod Višegrada, koji je osmišljen po ideji reditelja Emira Kusturice, biće održan od 27. juna do 12.jula.

Tu manifestaciju organizuju „Andrićgrad“, Andrićev institut i Beogradski sajam, a njeni pokrovitelji su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i najznačajnije institucije nauke i kulture Republike Srpske i Republike Srbije (Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Opština Višegrad.)

Sajam će biti svečano otvoren na Vidovdan, 28.juna u 17 časova na Trgu Nikole Tesle, istovremeno kada će početi i 40. Višegradska staza koja okuplja kulturne poslenike iz Republike Srpske. Najavljeno je da će sajam otvoriti ministar nauke i tehnologije Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić.

Sajam će okupiti izdavače i pisce koji će predstaviti najnovija izdanja između dve manifestacije, ličnosti iz kulture i javnog života koje će predstaviti najznačajnija izdanja, svoje radove i razgovarati o književnosti i drugim kulturološkoim pitanjima.

Svoja izdanja predstaviće izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore – Laguna, Vulkan, Prometej, Akademska misao, Zadužbina „Dositej Obradović“, Narodna biblioteka Republike Srpske, Filmski centar Srbije, Albatros plus, Partenon, Buk, Filip Višnjić, Miba buks, Catena mundi, Akia, Mali princ, Nova knjiga, Arhiv Srbije, Andrićev institut, Begen, Valera, Grafid, Pro desk, najpoznatiji izdavač strip izdanja Darkwood i Beogradski sajam sa Monografijom Beogradskog sajma knjiga.
Uz okrugle stolove, biće organizovane radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, s posebnim osvrtom na italijansku književnost i umetnost.

Kao gosti su najavljeni domaći i strani književnici – Matija Bećković, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Vladimir Kecmanović, Zahar Prilepin, Giancarlo De Cataldo, Lorenzo Miglioli, Andrea Gambetta i drugi.

Nakon svečanog otvaranja uslediće izvođenje predstave „Prah“ po drami Đerđa Špira, u režiji Veljka Mićunovića i u koprodukciji NP Beograd i Šabačkog pozorišta, potom koncert Bajage i instruktora, a sutradan će Milan Gutović igrati svoj komad „Obično veče“.
Žiri Sajma će, poslednjeg dana, 12.jula, dodeliti Nagradu za izdavački poduhvat godine u Srbiji i Srpskoj i specijalno priznanje.

Publika će moći da poseti sajamske štandove od utorka 27.juna od 10 časova, a ulaz besplatan. Detaljnije o programu na http://sajamknjiga.andricgrad.com/program/ .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari