Samostalni umetnici zahtevaju od Ministarstva da pokrije dugovanja za doprinose 1ULUS, dbatni klub Foto: Isidora Ilić, izvo: ULUS

Petnaest reprezentativnih udruženja zahteva od Ministarstvu kulture i informisanja otpis dugova samostalnih umetnika inastalih po osnovu neplaćenih doprinosa. Uz osnovni dug, traži se i otpis kamata, kao i formiranje zajedničke radne grupe za pitanja samostalaca.

Reprezentativna udruženja su 2016. godine prikupila podatke umetnika i tada je ukupno poresko dugovanje samostalnih umetnika na teritoriji RS iznosilo oko 107 miliona dinara, što je približno 870.000,00 evra.

Zahtev je, kako je navedeno u saopštenju tih udruđenja, poslat 24. februara 2022,

„I pored brojnih pokušaja reprezentativnih udruženja koja zastupaju prava samostalnih umetnika, višegodišnje dugovanje samostalaca na osnovu uplata doprinosa nije rešeno, a Ministarstvo kulture i informisanja ne pokazuje interesovanje za ovaj problem“, navedeno je u saopštenju.

Više od 2.300 umetnika su „samostali“, a njihov se „socijalni status godinama sistemski degradira lošim javnim politikama, u kontinuitetu se suočavaju s brojnim problemima – od nemogućnosti ostvarivanja zdravstvenog osiguranja za sebe i svoju decu, nemogućnosti ostvarivanja prava na penziju, porodiljsko odsustvo“.

„Uprava grada Beograda, na čijoj teritoriji ima najviše registrovanih samostalaca, već duži period odbija odgovornost za nastanak duga, iako zvanični listinzi koje poseduju reprezentativna udruženja, nedvosmisleno potvrđuju činjenicu da je Grad dugi niz godina kasnio sa uplatom doprinosa Udruženjima, čime je dug nastao“, navodi se dalje.

Udrušenja trde da, iako se u ovaj proces uključio i Sindikat ”Nezavisnost” obraćanjem Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije s predlogom da se formira komisija za sistematično rešavanje problema, nije bilo interesovanja SES da se problem trajno reši.

Kkao se podseća, pokazujući političku volju i spremnost da pomogne sveštenim licima, koja se nalaze u istoj socijalnoj i poreskoj kategoriji kao i samostalni umetnici, Vlada RS je novembra 2018. izdvojila milion evra iz budžeta za pomoć Patrijaršiji SPC kako bi izmirila dugovanja prema PIO fondu i time je sanirala sva dugovanja sveštenih lica nastala još devedesetih godina.

Ukoliko Ministarstvo kulture i na ovaj dopis ne odgovori, Udruženje likovnih umetnika Srbije kao najveće i najstarije reprezentativno udruženje i pokretač ove inicijative najavljuje da će razmotriti i radikalizovanje aktivnosti u skladu sa zakonski zagarantovanim pravom na protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari