Sandra Perović i Saša Erdeljanović podneli ostavke na članstvo UO FCS 1

Bura zbog pardoskalne odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) da odbije Konkursnu komisiju koju je sama izabrala i time preinači njihovu odluku da se dodele sredstva za finasnsiranje i sufinansiranje filmova u kategoriji Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje: „Škartovi“ Srđana Dragojevića, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika se nastavlja što ostavkama u UO FCS što pozivima na solidarnost kolega sa rediteljima čiji su filmovi bez obrazloženja UO FCS odbijeni.

Iz Filmskog centra Srbije (FCS) Danasu je potvrđeno da je članica UO Sandra Perović podnela ostavku, a u ovom telu nije više ni Saša Erdeljanović, upravnik Arhiva jugoslovenske kinoteke.

On je rekao za Danas da je UO napustio pre poslednje sednice ovog organa i da se na ovaj čin odlučio iz ličnih razloga i zbog povećanog obima posla u Kinoteci.

S druge strane članovi Konkursne komisije koji su podržali filmove obavezali su se ugovorom da ne mogu u javnosti komentarisati svoje odluke dok ne prođe dva meseca.

Predsednik Saveta Festivala autorskog filma (FAF), reditelj Srdan Golubović, sinoć je osudio odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije i pozvao ostale kolege da dignu tim povodom “veliku buku”, jer izostanak obrazloženja budi sumnju da je reč o gušenju slobode, piše portal Seecult. org.

– To što nema obrazloženja navodi na sumnju da je posredi nešto drugo, što nema veze sa umetničkim vrednostima projekata. Budi sumnju da je to pitanje gušenja slobode – umetničke ali i slobode uopšte”, rekao je Golubović uoči projekcije izraelskog filma “Ahedino koleno” Nadava Lapida.

Reagovali su i rediteljka Mila Turajlić i reditelj Stefan Ivančić koji su na društvenim mrežama upozorili kolege iz međunarodne filmske zajednice na slučaj “otvorene cenzure koja se trenutno dešava u Srbiji”, kako je to naveo Ivančić.

On između ostalog podseća da je na čelu UO FCS politička ličnost koja nema nikakve veze sa umetnošću i čiji su članovi uglavnom ljudi bliski vladajućoj stranci i njihovim nacionalističkim idejama.

Za Ivančića je još gore što UO nije dao obrazloženje svoje odluke i podseća da uloga ovog organa i nije da donosi bilo kakve umetničke odluke, već da služi kao birokratsko telo koje nadgleda da li su procedure ispoštovane.

– Ovaj konkurs je bio namenjen finansiranju filmova afirmisanih reditelja, a tri nagrađena projekta su bila samo ona koja su se prijavila. Ovako nešto se nikada nije dogodilo od osnivanja Filmskog centra Srbija. Prošlo je nekoliko godina otkako ovaj isti odbor čini sve što je u njihovoj moći da zabrani određene filmske stvaraoce samo zbog njihovih imena i političkih ideja. Ali njihove metode su bile manje očigledne i efikasnije – pošto su oni ti koji imenuju žiri, bilo je prilično lako. Sada je to očigledno, a ovog puta su presudili protiv porote koju su imenovali. I protiv sjajnih karijera i novih projekata Žilnika, Markovića i Dragojevića – poručio je Stefan Ivančić.

U intervjuu nedeljniku Vreme Srđan Dragojević Dragojević primećuje da je Konkursna komisija svoj posao završila još 18. oktobra.

– UO je morao da reaguje najkasnije dve nedelje nakon toga, kao što je po Statutu FCS-a. Šta su većali četrdeset dana? U slučaju ovog konkursa, UO znači dva puta nije poštovao zakon – rekao je Dragojević za Vreme, dodajući da će se zbog izostanka obrazloženja UO FCS žaliti Ministarstvu kulture i informisanja jer na to ima pravo.

– Nije jasno zašto smo odbijeni. Nikad se, u istoriji FCS-a, nije desilo da UO ne obrazloži svoj sud. Uostalom, oni su čak i dužni da to urade prema Zakonu o upravnom postupku. Nije se nikad desilo ni da UO odbije predlog Konkursne komisije, tim pre što ju je sam izabrao. Inače, ta obrazloženja su korisna odbijenim autorima kako bi znali šta da izmene i poprave u svom budućem filmu – konstatovao je Srđan Dragojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari