Saopštena imena lauerata Nagrade za crtež 1Foto: Galerija Haos

Fondacija Vladimir Veličković u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije Haos, a pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti saopštila je danas rezultate konkursa i laureate Nagrade za crtež. za 2023. godinu.

Žiri u sastavu – akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Žaklina Ratković, kao i sinovi akademika Verličkovića – Vuk Vidor i Marko Velk, u ime porodice i odgovornih lica Fondacije – doneo je sledeću odluku:

Prva nagrada je pripala Đerđi Ačaji Ratković, umetnici iz Novog Sada, drugu nagradu ponela je Danica Tešić, umetnica iz Beograda, a treću nagradu osvojio je Andrej Konopek, , takođe umetnik iz Beograda.

Dobitnica prve nagrade Đerđi Ačaji Ratković rođena je  1986. u Bečeju.
Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti, katedri za slikarstvo, u Novom Sadu 2009. godine, a master studije završava 2011.
Od 2011. je član SULUV-a, a od 2017. i član UKUS-a.
Više puta izlagala je samostalno (18) i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama i značajnim projektima u zemlji i inostranstvu (Srbija, Mađarska, Slovačka, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Belgija).
Njena dela se već nalaze u javnim i privatnim kolekcijama (BiH, Srbija, Švajcarska, Francuska, Austrija, Kanada).
Dobitnica je više nagrada za crtež, kolaž i slikarstvo.

Dobitnica druge nagrade Danica Tešić , rođena je  1987. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, na odseku zidno slikarstvo u klasi redovnog profesora Nikole Božovića. Imala je sedam samostalnih izložbi i učestvovala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je tri nagrade u kategoriji slikarstva. Učestvovala je na više kolonija u zemlji i inostranstvu. U statusu samostalnog umetnika u Udruženju likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS).
Živi i radi u Zemunu.

Andrej Konopek, dobitnik treće nagrade rođen  je u Beogradu 1987. godine.
Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, 2012. godine, na odseku slikarstva.
Član ULUS-a od 2013. godine.
Sarađuje sa Thalberg Galerie (Cirih), Arte Galerijom (Beograd), Gallery Sapere Aude (Kopenhagen), Galleri Nørballe (MIdelfart), Galleri Heike Arndt DK (Berlin).
Priredio je 15 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi.
Radovi se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama u Srbiji, Švedskoj, Austriji, SAD-u, Nemačkoj, Danskoj i Belgiji. Publikovani su u više knjiga o crtežu, kao i u monografijama kolekcija.
Živi i stvara u Beogradu.

Među pohvaljenima je njih troje: Živana Mijailović, Nevena Kostić i Nađa Stamenović

Izložba laureata i pohvaljenih biće realizovana u decembru  2023. godine, saopšteno je iz Galerije Haos

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari