Šarenilo gitara, elektronike ali i popa: Koncerti koji nas očekuju u 2023. godini 1Foto: EXIT promo

Nekoliko dana pošto je počela 2023. godina, plan i program za nastupe velikih koncertnih atrakcija u Beogradu je baš mršav. Ali nije da nismo navikli, jer velika imena odavno zaobilaze Srbiju, zbog raznih razloga, ali onaj novčani je glavni. Ipak, postoji par lepih najava.

Kako piše City Magazine, nećemo se samo baviti nastupima koji se dešavaju u Srbiji već i u okolnim zemljama, jer realno, muzički fanatici su navikli već da, kad ih nešto zanima, nije im teško da plate bus, voz , benziin svojih kola, avionske karte, ali i smeštaj u nekom gradu Evrope, ne bi li čuli svoj omiljeni bend.

Ako krenemo od Beograda, 14. januara u Dom Omladine stiže bend koji nosi titulu „najboljeg živog nastupa u Rusiji“. Shortparis odlično kombinuju dark elektroniku, dens ritmove, post-pank, eksperimentalnu nojz muzike, pa čak i akustične šansone. Članovi benda nastavljaju da grade inostranu karijeru gde su prepoznatljivi po teatralnim i zapanjujućim nastupima koji su bliski preformansima i savremenoj umetnosti. Nije im prvi put da sviraju ovde, a prošli put su nas ostavili bez teksta.

Kultni Exploited, jedan od sinonima za pank muziku stiže 7. maja u Beograd. Od 1979. kad su nastali pa do danas, imali su brojne turbulentne uspone i padove i zbog svog tvrdog stava često bili na meti štampe, političara i establišmenta. Međutim, ništa nije moglo da ućutka buntovnike iz Edinburga. Plaši malo to što je Voti Boken pevač benda imao srčani udar na nastupu u Kolumbiji, ali se svi nadaju da će se oporaviti do maja.

Exit je već izbacio svoja prva imena zbog kojih ćemo još jedan početak jula provesti u Novom Sadu. Prodigy pravi svoju reunion turneju, nastupiće prvi put nakon smrti Kit FLinta i sve nas zanima da vidimo kako će to izgledati. Tu će i biti i Skrilex, ali i jedno aktuelno gitarsko ime koje se na kraju prošle godine našlo u vrhu mnogih lista najboljih za 2022 – Viagra Boys. Njihov pank rok odsviran kroz efekte 21. veka je nešto što morate osetiti uživo.

Preko teatralnog art roka i panka, eto nas i kod Erosa Ramacotija. On će po ko zna koji put napuniti Arenu 21. aprila. Njegovi fanovi očekuju kao i svaki put sve one pop hitove zbog kojih su i zavoleli ovog „silver fox“ tipa nazalnog vokala.

Ipak, najbiži po datumu je event koji nije muzički, ali će fanovi pesama i svirke ovog tipa sigurno biti na njegovom nastupu. Henri Rolins, jedna od najvećih pank i hard core glava se ostavio benda, vikanja i pevanja, i postao je stand up umetnik i govornik, a na svojim nastupima se šali i pripoveda svoje stavove, i to će se upravo desiti 11. februara, u MTS dvorani.

Za fanove tvrdog zvuka tu su iskusni veterani scene, kanadsko-švedska kombinacija Kataklysm i Soilwork i oni će posetiti Dom omladine Beograda 21. aprila!

Ako ste pak rešili da svratite do Hrvatske, u pulskoj Areni sledećeg leta biće zanimljivih svirki. Robi Vilijams pravi sjajne pop nastupe, a 26. i 27. juna će baš takve prirediti. Jedan od najvećih modernih pop bendove današnjice, Imagine dragons će 9. avgusta napraviti svoj šareni šou. Ipak pre svega toga, u Zagrebu, 2. aprila se sprema jedno malo intimno čudo od nastupa. Damien Rice, čuveni kantautor drhtavog, blago pijanog glasa i uvek slomljenog srca nastupiće za probranu ekipu koja „se seče“ na njegove pesme već decenijama. Ipak, najveći događaj je najavljen za 23. jul kad u goste Zagrebu dolazi legendarni Depeche Mode.

Sve ovo, pa puta 3 je već zakazano za Budimpeštu, grad koji svi mi željni koncerat smo toliko puta posećivali da već znamo dobro i gde da jedemo pre nastupa, gde je dobro pivo, a gde se menjaju forinte bez velike provizije. Od ogromne ponude, izdvajamo Rammstein 11. i 12. jula čiji koncerti su audio vizuelni spektakli koje morate da vidite makar jednom u životu. Italijani koji su nikad popularniji Maneskin prave koncert u glavnom gradu Mađarske 16. maja i to je za sad najbliže što će prići Srbiji, pa eto prilike za sve devojčice i dečake zaljubljene u Damiana da ga vide. Za kraj, možda ne zvučno veliko ime, ali jedan od najboljih koncetnih bendova je svakako elektro jazz senzacija Comet is comming. Oni nastupaju 31 marta, a sa sjajnim poslednjim albumom, trenutno su u naponu snage.

Nešto dalje od Budimpešte je Beč, a u Beču još više ponude. Ako moramo baš u nešto da uperimo prst, onda nek to bude koncert benda Red Hot Chili Peppers 14. jula. Zaista ne moram da vam objašnjavamo zašto je to veliki šou, a bend je izbacio čak dva albuma prošle godine. Trash metal legende Pantera, okupili su se opet, bez ubijenog Dimbeg Darela na gitari. Iako ova rijunion turneja bi 1 kroz 1 odlično prošla u Srbiji, ipak i dalje nema najavljenih datuma, tako da su najbliže u glavnom gradu Austrije 31. maja. Za kraj, jedan od najinventivnijih i najluđih bendova današanjice, King Gizzard and The Lizzard Wizzard sviraju 13. marta u Beču, a njihovi nastupi opravdavaju ova malopre pomenuta epiteta, tako da ako ne znate šta bi radili u martu, a imate neki višak para, put u Beč vam je preporuka.

Naravno, kako se godina bude odvijala pojavljivaće se i najave za neke male i malo veće bendove koji će se naći pred srpskom publikom. Do tad, posetite neki prostor u kojem sviraju domaći bendovi. Nećete pogrešiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari