Šarl Aznavur – Francuz u srcu, Jermenin u duši: Praznik muzike uz hitove čuvenog pevača, kompozitora, tekstopisca 1

Ove godine obeležava se stogodišnjica rođenja Šarla Aznavura, slavnog francuskog pop pevača, kompozitora, tekstopisca, glumca… Neprolazni su njegovi hitovi La Bohème, She, Hier encore, Une vie d’amour, Emmenez-moi, For me formidable…

Te melodije pevaće se na svetski dan muzike u Francuskom institutu u Beogradu, sutra,  u petak 21. juna od 18 sati.

Izvodiće ih bivši pobednici takmičenja Šanson frankofon (Chanson francophone), koje se inače održava svakog marta već godinama unazad.

Simbol francuske šansone, Šarl Aznavur (Shahnourh Aznavourian) rođen je u Parizu 22. maja 1924.

Živeo je 94 godine. Njegov otac je iz Ahalcihea – grada koji je tada pripadao Ruskom carstvu, a danas Gruziji, a majka (preživela genocid), iz Izmira, koji je pripadao Otomanskom carstvu. Upoznali su se u Konstantinopolju. Šarl se kao drugo dete iz braka ovo dvoje Jermena rodio u Parizu, dok su njegovi roditelji čekali vizu za Sjedinjene Države (koju nisu dobili – ostali su da žive u Francuskoj).

Šarl i njegova sestra Aida odrasli su u umetničkom miljeu, oko majke glumice i oca baritona, koji su u svom restoranu Kavkaz pevali za prognane sa istoka. Porodica Aznavur se istakla tokom Drugog svetskog rata pridruživanjem Pokretu otpora, spasavanjem progonjivanih lica i porodica.

Šarl Aznavur je od ranog detinjstva nastupao u predstavama i pevao u crkvi. Kasnije je počeo da komponuje, posebno sa Pjerom Rošeom, sa kojim je dugo nastupao.

Godine 1946. upoznao je Edit Pjaf, koja ga je povela na turneju po Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Krajem pedesetih konačno je dobio priznanje nakon svog čuvenog koncerta u Olimpiji. Ostalo je svima poznato: Aznavur je napisao više od hiljadu pesama, izvodio ih na različitim jezicima na četiri strane sveta i glumio u šezdesetak filmova.

Sa ponosom je uvek isticao svoje Jermensko poreklo. Njegova posvećenost Jermeniji rasla je tokom njegovog života.

Godine 1971. napisao je pesmu Oni su pali (Ils sont tombés), koja osuđuje genocid nad Jermenima. Nakon zemljotresa u Spitaku 1988. godine, Aznavur je napustio scenski život da bi se posvetio Jermeniji kojoj je bila neophodna pomoć. Osnovao je fond Aznavur u Jermeniji u korist žrtava i napisao humanitarnu pesmu, sa Žoržom Karvarensom Za tebe, Jermenjo (Pour toi, l’Armenie).

Godine 1995. postao je ambasador Jermenije pri Unesku, zatim u Ujedinjenim Nacijama. Godine 2009. imenovan je za ambasadora Jermenije u Švajcarskoj.

Njegove pesme, zavodljive, smele, pevaju se širom sveta. Snimio ih je preko hiljadu, na mnogim jezicima, ali uvek je naglašavao da je njegov jezik – francuski.

Pored toga, ostaće upamćen kao autor brojnih hitova koje je napisao za francuske i svetske zvezde, kao što su Žilber Beko, Silvi Vartan, Žilijet Greko, Džoni Holidej, Bob Dilan, Mirej Matje… Jedan je od najpoznatijih francuskih pevača van francuskog govornog područja..

Paralelno sa svojom muzičkom, Šarl Aznavur je gradio i glumačku karijeru, pojavljujući se u šezdeset tri dugometražna filma. Od 1948. godine kamerom je beležio svoj život i iz tih zapisa nastao je dokumentarni film Aznavour by Charles.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari