Odan Jermeniji i Francuskoj 1Foto: FoNet/ AP

Čuveni francuski šansonjer, glumac i diplomata jermenskog porekla Šarl Aznavur preminuo je juče u svom domu na jugoistoku Francuske u 94. godini, javili su zapadni mediji pozivajući se na Aznavurovog agenta.

Vest je juče zvanično potvrdilo i francusko Ministarstvo kulture, a predsednik Pete Republike Emanuel Makron, preko društvenih mreža, poručio je da je „širom sveta popularan Šarl Aznavur bio duboko Francuz, iako duboko odan svojim jermenskim korenima, deleći radosti i patnje tri generacije“, te da će ga „nadživeti njegovo remek delo – boja i sjaj glasa“. Prema Makronovim rečima, jermenski i francuski narod dele istu žalost zbog Aznavurovog odlaska.

Aznavurova osam i po decenija duga umetnička karijera biće upamćena po prepoznatljivom i zavodljivom tenorskom glasu kojim je oživeo više od 1.200 pesama na osam jezika, hitovima koje je napisao za prvi francuski šansonjerski tim – Žilijet Greko, Žilbera Bekoa i prijateljicu Edit Pjaf, koju je smatrao „jednim od četiri stuba“ u svom životu, kao i po filmovima i humanitarnom radu.

Rodio se u Parizu 1924. kao Šahnur Varinag Aznavurijan – dete jermeskih izbeglica iz Izmira u Turskoj. Otac mu je bio pevač i kad je otvorio svoj „Kavkaski restoran“, Aznavur je u devetoj godini napustio školovanje zbog nastupa na sceni, kad je formalno započela njegova muzička i filmska karijera, zbog koje je prezime promenio u Aznavur.

Jedan je od najpoznatijih multilingvalnih pevača, a pratila ga je i reputacija „Francuskog Frenka Sinatre“. Snimio je 91. studijski album, prodao 180 miliona ploča širom sveta i snimio više od 80 filmova. Pre dve deceniije Si-En-En ga je proglasio za „zabavljača veka“ – ispred Elvisa Prislija i Boba Dilana, a 2017. dobio je zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih. Poslednji koncert održao je 17. septembra ove godine u Tokiju. Šalio se da „nije star, nego ima mnogo godina“.

Zbog zasluga za borbu za rešavanje jermenskog pitanja dobio je sva najviša državna priznanja i počasti u Jermeniji – gde glavni trgovi u nekoliko gradova nose njegovo ime, a u Jerevanu ima i svoj muzej. Od 1995. bio je ambasador pri stalnoj delegaciji Jermenije u Unesku, a 2009. imenovan je i za jermenskog ambasadora u Švajcarskoj. Ženio se tri puta i ima šestoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari