burhan sonmezfoto promo

Poštovana premijerko Đorđa Meloni,

Pišem u ime Međunarodnog PEN-a, globalnog udruženja pisaca posvećenih promociji književnosti i odbrani slobode izražavanja, da bih izrazio ozbiljnu zabrinutost za našeg kolegu pisca Roberta Savijana, koji se suočava s pretnjom kazne do tri godine zatvora zbog krivične optužbe za klevetu. Pozivamo Vas da odustanete od postupka protiv njega i da učinite sve što je u Vašoj moći da podržite istraživačko novinarstvo i nezavisne medije.

Savijano je više puta bio na meti zbog mirnog izražavanja svojih stavova.

Najnovije optužbe protiv njega, nažalost, predstavljaju zabrinjavajući trend u Italiji, pri čemu novinari i pisci rade svesni da bi mogli biti tuženi i zatvoreni zbog onoga što kažu ili što pišu.

Uprkos pozivima italijanskog Ustavnog suda da se preduzme sveobuhvatna revizija krivičnih zakona o kleveti, novinari i pisci i dalje podležu zatvorskim kaznama u slučaju klevete putem štampe.

Krivične tužbe za klevetu iscrpljuju svoje žrtve.

One im otimaju vreme, novac, vitalnu energiju.

Što je najvažnije, one su kaznene i mogu dovesti do autocenzure i obeshrabriti istraživačko novinarstvo koje je toliko neophodno u zdravoj i funkcionalnoj demokratiji.

One predstavljaju pretnju slobodi izražavanja – koja je sadržana u domaćim i međunarodnim obavezama Italije u vezi s ljudskim pravima.

Ako, kao premijerka Italije, nastavite da vodite Vaš slučaj protiv Savijana, to bi poslalo zastrašujuću poruku svim novinarima i piscima u zemlji, koji se možda više ne bi usuđivali da govore iz straha od odmazde.

Savijano nije sam.

Stojimo uz njega i nastavićemo da vodimo kampanju sve dok sve krivične optužbe za klevetu protiv njega ne budu povučene, a njegovo pravo da mirno izrazi svoje stavove ne bude potvrđeno jednom zauvek.

 

Prevod sa engleskog: Marija Zorić

 

Autor je kurdski pisac iz Turske, poznati borac za ljudska prava i predsednik Međunarodnog PEN. NJegovo pismo italijanskoj premijerki Đorđi Melone nastalo je povodom sudskog progona pisca, novinara i dobitnika nagrade PEN Roberta Savijana zbog javne kritike italijanske premijerke i aktuelne Vlade Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari