Savremena keramika oblikovana starim zanatom 1Foto: Nenad Kovačević

Izložba radova koji su nastali tokom 22. Međunarodne kolonije umetničke keramike „Zlakusa 2017“ može se pogledati u Gradskoj galeriji Užice do polovine decembra.

Izloženi su radovi 13 umetnika iz Meksika, Tunisa, Grčke, Egipta, Španije, Turske, Hrvatske i Srbije, koji su stvarali letos u domaćinstvu majstora-grnčara Miluna Savića iz Zlakuse, sela nadomak Užica poznatog po vrsnim grnčarima.  

U spoju tradicionalne tehnologije, koja se vekovima primenjuje u Zlakusi, i savremenog umetničkog pristupa toj tehnici i materijalu, nastala je dekorativna i primenjena keramika različitih poetika, svedenih i zanimljivih formi.  

Umetnici su oblikovali svoja dela u staroj grnčarkoj tehnici – na drvenom vitlu, koristeći specijalnu mešavinu gline i minerala, a nakon toga eksponati su se prirodno sušili i, umesto u keramičkim pećima, pekli na otvorenoj vatri.  

– Prilagođavanje tehnologiji i materijalu, što je osnovna karakteristika kolonije Zlakusa, svakako da usmerava umetnike u njihovom izrazu. Veoma je važna i njihova međusobna komunikacija. U razgovorima o umetnosti, keramici i načinu rada dešava se to da se stvore uslove da neka tema bude preovlađujuća, rekla je Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka, inicijatorka kolonije i autorka projekta „Keramika Zlakusa“, dodavši da su neki od umetnika uspešno intervenisali i bojama na radovima.

Osim okupljanja umetnika iz sveta kojima se nudi prilika da otkrivaju staru grnačarsku tehniku, kolonija je uspela da oživi stari grnčarski zanat. Pre 22 godine, u Zlakusi je bilo svega pet grnčara, a danas od tog zanata prihode ostvaruje 45 majstora.

– Kad sam kretala u projekat obnavljanja i prilagođavanja starog zanata umetnosti, nisam očekivala da će se to ovako odvijati, da će Zlakusa – i tehnika i kolonija, dostići tako viskou ocenu među keramičarima, da će umetnici rado da dolaze, ali i da će biti potrebno velikog angažovanja, rekla je Sofija Bunardžić i dodala da se kolonija razvijala zavhaljujući podršci Ministarstva kulture, Grada Užica, meštanima Zlakuse i velikom interesovanju umetnika i sponzora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari