Adrenalinski ženski i sedativni muški rokenrol: Najbolji muzički albumi 20. veka 1Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Muzička edicija „Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka“ izdvaja najbolja ostvarenja popularne muzičke istorije, a ovog četvrtka 27. april od 18 sati, to su album od PJ Harvey “Rid of Me” i album od benda Morphine “Cure For Pain”, oba izašla 1993. godine.

Ploče u Dom omladine Beograda, gde se event održava, donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić.

„Pre tačno trideset godina pojavila su se dva albuma koja su nam najavila da će novi rokenrol zvuk za 21.vek biti ili adrenalinski ženski ili sedativni muški“, ukazano je podovom odabira ploča.

“Rid of Me” je drugi po redu album engleske autorke, pevačice i gitaristkinje PJ Harvey  i njen najrokerskiji istup.

„Na njemu je Polly Jean najbesnja i najogorčenija, ona traži odgovore i postavlja pitanja u ime svoje generacije. “Rid of Me” se u retrospektivi ukazuje kao jedan od najvažnijih kulturnih artefakata koji svedoče o počecima oblikovanja novo-oslobođene ženske samosvesti za novi vek“, ukazano je povodom ovog albuma i dodato da ga je producirao čuveni Steve Albini, najbolji snimatelj alternativnog rokenrola.

„Radi se o jednom od emotivno najekstremnijih, najstrastvenijih klasičnih rok albuma u istoriji, koji je pretvorio PJ Harvey u umetničku zvezdu što još uvek sija“, ukazano je.

Povodom zvuka benda Morphine i njegovog albuma “Cure For Pain” ukazano je da je to priželjkivani zvuk tog doba.

„Zavodljivi glas Marka Sendmena i saksofon Dane Colleya odjekivali su muškom tugom na drugom albumu američke grupe Morphine. Ispostavilo se da je u priličnoj meri to bio zvuk koji je tražilo to doba. Njegova minimalistička svedenost na rok trio, koji prati poeziju svog pevača i glavnog autora, predstavljala je savršenu intimnu protivtežu mnogo glasnijim grunge pojavama“, istaknuto je povodom benda i dodato da je to bila „perfektna stilizacija rokenrola kao kabarea, – stilizacija koje je nadživela svog ukletog tvorca, što je neku godinu kasnije nesrećno preminuo od srčanog udara svirajući na bini“.

Inače, ciklus razgovora „Zlatne godine“ nudi novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike 20. veka.

„Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto“, ukazano je povodom ciklusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari