Aidin Zahirović: Skejt je od mene napravio osobu kakva sam danas 1Foto: Blaž Turk

– Zašto bih bio u kući, zatvoren u sobi na kompjuteru, k’o ostali klinci, kad mogu na Pumpi skejtat i razbijat se po betonu – retorički se zapitao Aidin Zahirović, muzičar u bendu Peskovnik i skejter iz skejt parka Pumpa iz Postojne (Slovenija), koji će sa bendom nastupiti na domaćem umetničko/skejterskom festivalu Samit nesvrstanih, na lokaciji DIY Benk, ispod Brankovog mosta.

Tim povodom Aidin za Danas govori o bendu i životu na Pumpi.

– Za ove što im ime benda nije razumljivo, to znači „sandbox“ na slovenačkom jeziku. Sviramo neki žanr koji je čudno definisati, zato što tu ima svega po malo, ali najviše je hardcore punka – kaže Aidin i najavljuje da je Peskovniku u planu snimanje novog albuma.

Aidin Zahirović: Skejt je od mene napravio osobu kakva sam danas 2
Foto: Blaž Turk

On se u osmoj godini sa familijom preselio iz Bosne u Sloveniju. Tada je morao učiti nove stvari poput jezika, što mu kao detetu nije teško palo, međutim, uklapanje u društvo je bilo malo teže.

– Nisam imao nekih hobija, ni baš neke volje dok nisam posle par godina dobio moj prvi skejt. To je bilo nešto najbolje što mi se moglo dogodit. Tada sam počeo, da dolazim u taj D.I.Y. skatepark koji se zove Pumpa i upoznao najbolju ekipu koja me je odmah prihvatila. Na Pumpi sam provodio većinu vremena, jer zašto bih bio u kući, zatvoren u sobi na kompjuteru ko ostali klinci, kad mogu na Pumpi skejtat i razjivat se po betonu (smeh). Ali to što je glavno je, da vjerujem, da me je Pumpa i skejtanje napravilo osobom koja sam danas – kaže Aidin.

Aidin Zahirović: Skejt je od mene napravio osobu kakva sam danas 3
Foto: Blaž Turk

Prema njegovim rečima, priča o Pumpi počinje sa „street skejtanjem“ u Postojni, a kako tu nikad nije bilo pravog skateparka, starije generacije skejtera su morale same sebi nešto da izgrade. Problem je bio gde, jer gde god da su nešto probali da naprave to bi im srušili ili bi ih isterali, sve dok nisu našli zapuštenu staru benzinsku pumpu 2008. Otuda ime Pumpa. Prostor su očistili i zauzeli.

– Prvi skejt objekt je bio izgrađen unutra, u toj kućici, prva je bila napravljena drvena mini-rampa. Ta prava D.I.Y. revoluciju je počela tek kad su posjetili Ameriku i D.I.Y. skatepark Burnside, jer su tamo videli šta je sve moguće napravit. Kad su se vratili u Sloveniju promijenili su cjelu D.I.Y. scenu u čitavoj državi, počeli su da grade betonom i još dan danas gradimo – priča Aidin.

Aidin Zahirović: Skejt je od mene napravio osobu kakva sam danas 4
Foto: Blaž Turk

A sa skejtom je došao i pank. Bend Peskovnik je, kaže Aidin, nastao slučajno, počelo je sve sa nekom „jam“ sesijom posle skejtanja na kojoj su odlučili da sastave pesmu.

– Kad smo sastavili pjesmu, zvučala nam je dobro i to nas je malo napalilo. Prvi koncert smo imali neplanirano i samo sa tri pjesme, ali ljudi su rekli da je zvučalo dobro, posle toga koncerta smo počeli malo više svirat – priseća se Aidin.

Nastajanje njihovih pesama uvek počinje sa „jam“ sesijom, posle toga sabiraju sve rifove koji su im zvučali dobro, a potom prave pesmu.

– Na kraju još dodamo/oduzmemo neki dio, da sve zvuči kako treba i to je to, instrumentalni dio pjesme je gotov. Kad njega završimo, fali još samo tekst. Njega izmisli vokalist tokom vježbi. Njegov proces nije nikome baš jasan, jer on na početku „freestyle“ pjeva na pjesme i onda u toku tog procesa zapamti tekst kojeg je izmislio, zato mi je malo smiješno kad me neko pita „Koje teme obrađujete u pjesmama?“ i moram da odgovorim da ne znamo ni mi, jer niko ne poznaje tekst – pojašnjava Aidin.

Aidin Zahirović: Skejt je od mene napravio osobu kakva sam danas 5
Foto: Aidin Zahirović,

Inspiraciju nalaze u muzici, nevezano koji je žanr u pitanju, da li je to neka pank, metal ili stoner muzika, već je dobijaju samo iz toga što vole da sviraju. Dobar im je filing na stejdžu. Aidin napominje da se ne sme zaboraviti da je veliki deo inspiracije legenda Lemmy Kilmister.

Za kraj, on poziva sve da posete skejt park Pumpa, ali, pre nego što se uputite u Sloveniju, svratite da čujete ekipu iz Peskovnika, na Samitu nesvrstanih, na DIY Benk-u.

– Pumpa je sad razvijena u prelijep betonski objekat okružen zelenilom drveća. Tu organiziramo razne koncerte i piknike, još najviše skejt sesije ili kad se nešto novo pravi, tada organiziramo radne akcije. Jednom godišnje organiziramo neki mini festival što traje od petka pa do nedelje, obično ga organiziramo zadnji vikend u augustu, tu bude mnogo bendova i mnogo skejtanja. Predlažem svima da nas posjete, neće vam bit žao, nalazimo se na adresi: Ljubljanska cesta 39, Postojna, Slovenija – poziva Aidin Zahirović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari