Jedan od vodećih vokalnih ansambala savremene gospel muzike, American Gospel Choir, gostuje od 14. do 17. decembra u Novom Sadu, Beogradu, Novom Pazaru i Nišu. Uz muziku koja širi optimizam, ljubav i razumevanje, članovi hora će promovisati i svoj CD „Anđeoski glasovi zahvalnosti“ koji je u Srbiji kao svetska premijera objavljen početkom decembra. Hor je osnovao impresario, producent i sveštenik Leni Sverindžen 2003. godine u Tampi na Floridi, u saradnji sa pevačicom Nikol Ingram.

Zbog naglašene duhovnosti u interpretaciji American Gospel Choir publika od mila zove „Angelic Voices of Praise“. Pojedinačni članovi ili hor kao celina nastupali su sa mnogim velikim imenima kao što su Faith Hill, Tears for Fears, The Temptations, Sinead O’Connor, Jessica Simpson, Simple Minds, Robin Gibb (iz grupe Bee Gees), Kim Wilde? Njihov stalni koncertni dom je „House of Blues“ u glavnoj ulici Diznijevog sveta (Disneyworld) u Orlandu, Florida, gde svake nedelje drže matine koncerte za brojne turiste iz celog sveta. Preko zime idu na turneje po raznim zemljama sveta.

„Nije samo potrebno da umetnik peva o ljubavi i razumevanju, već da istinski živi ono o čemu peva. To možete da doživite posle naših koncerata kada umetnici izađu u hol dvorana da se slikaju sa publikom, pričaju, dele autograme, grle decu… Tako možete još jednom da osetite ono što ste osetili za vreme koncerta. Mi živimo ono o čemu pevamo“, kaže Leni Sverindžen.

Ovogodišnja evropska turneja hora, nazvana po pesmi Majkla Džeksona „Heal the World“ („Izlečimo svet“), ima humanitarni karakter. Članovi hora polovinu prihoda od prodaje svojih diskova doniraju u humanitarne svrhe u zemljama gde nastupaju. Tako će podršku hora u Novom Pazaru dobiti Centar za pomoć licima ometenim u razvoju, a članovi hora će na dan koncerta u popodnevnim časovima posetiti Centar. Hor je veoma ushićen zbog svog gostovanja u Srbiji i mogućnosti da multikulturnoj i multikonfesionalnoj publici, od Novog Pazara do Novog Sada, otpeva i prenese poruku ljubavi, mira i nade. Neki od članova hora su u Srbiji gostovali pre dve godine kao članovi Harlem Gospel Hora, pa od tada nose predivne utiske o našoj publici. U Sava centru ih je tada videlo preko 3.000 ljudi, a u Nišu je Dom Vojske bio rasprodat do poslednjeg mesta.

„Gospel su lepe vesti – a svi mi volimo da čujemo dobre vesti. Da bi mogli da širimo lepe vesti o ljubavi, sreći, veselju, miru – mi pevamo. Recimo pesma „Oh, Happy Day“, koja je praktično himna gospel muzike, poznata je svima i ljudi imaju potrebu da je pevaju – po crkvama, katedralama, na proslavama. Ona potvrđuje da možemo biti radosni, veseli i pozitivni, imati nadu – a to je univerzalna poruka koju mi prenosimo gde god nastupamo“, ističe Nikol Ingram.

Diskografska premijera hora u Srbiji, CD „Angelic Voices of Praise“, zajedničko izdanje Multimedia Concerts i Multimedia Music, odmah po izlasku je odlično prihvaćeno na radio stanicama u Srbiji, a najčešće se emituju hit singlovi „O Happy Day“‘ i „‘Lean On Me“‘. Album sadrži sedam studijskih i tri koncertna snimka – adekvatno predstavljajući mešavinu gospel tradicije i modernijih zvukova. Koncertnu turneju American Gospel Choir po Srbiji je pomogla ambasada SAD u Srbiji. Zbog toga je bilo moguće da u gradovima sa skromnijim standardom cena ulaznica bude manja nego u Beogradu. Kako je u Novom Pazaru koncert pomogla gradska uprava, kao i nevladina organizacija Urban In, cena ulaznice je samo 500 dinara. Turneja počinje u sredu 14. decembra koncertom u Novom Sadu u organizaciji Muzičke Omladine grada, zatim hor peva u Sava Centru u četvrtak 15. decembra, u Novom Pazaru je u petak 16. decembra, a poslednji koncert turneje je u Nišu u subotu 17. decembra u Domu Vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari