Autor o zabrani Frajlama: „Dao sam saglasnost firmi Lidije Samardžije za postupak“ 1Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Nakon što je advokat Lidije Samardžije portalu Index.hr dostavio spisak autora koji su grupi The Frajle zabranili izvođenje svojih dela, portal je komentar zatražio od autora Damira Bačića.

Bačić je kompozitor koji u bazi ZAMP-a ima 246 dela, a za bend Frajle napisao je pesmu Gledaj me u oči.

On je za Index potvrdio da je dao saglasnost kompaniji Lidije Samardžije da Frajlama zabrani izvođenje pesme zbog kršenja autorskih prava.

„Pesmu Gledaj me u oči poverio sam kompaniji Cepelin Media (vlasnica Lidija Samardžija op.a), koja je u potpunosti finansirala audio i video produkciju pesme i tako omogućila ostvarivanje mojih autorskih prava.

Nakon što sam saznao za brojne primere kršenja autorskih prava, dao sam saglasnost kompaniji Cepelin Media da pokrene postupak zabrane izvođenja pesme The Frajle grupe. Takođe, rečeno mi je da je u pismu advokatske kancelarije koja zastupa kompaniju Cepelin Media sve detaljno opisano i navedeno, uključujući i sve slučajeve povrede autorskih prava“, kaže Bačić.

„Izdavač uvek prvi reaguje“

Zabrana se, kaže autor za Index.hr, ne odnosi na ostala njegova dela, već konkretno na pesmu koju je napisao za Frajle.

„U takvim situacijama uvek prvi reaguje izdavač, odnosno vlasnik snimka, u ovom slučaju Cepelin medija“, odgovara Bačić na pitanje da li je znao nešto o povredi pre nego što ga je Samardžić obavestila.

Podsetimo, na spisku autora koji su Frajlama zabranili izvođenje dela, osim Bačića, našli su se Alka Vuica, Ante Pecotić, Boris Novković, Branimir Mihaljević, Đorđe Novković koga zastupa zakonska nasljednica Ivana Vrdoljak Vanna, Kemal Monteno koga zastupa Hrvatska. Muzičko izdavaštvo, Nenad Ninčević i Nina Badrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari