Goli u SedluFoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Džek Nikolson je danas poznati glumac sa najviše nominacija za Oskara, ipak, njemu je trebalo više od deset godina da se probije u svet filma.

Nikolson je počeo da glumi 1955. godine, ali sve što su mu u Holivudu nudili bile su manje sporedne uloge i kratka pojavljivanja.

Kako prenosi Index.hr, prema Far Out magazinu, sredinom 60-ih Nikolson je bio ubeđen da nikada neće uspeti kao glumac, pa je odlučio da se okrene drugim poslovima u filmskoj industriji, kao što je pisanje scenarija.

Džek Nikolson
Foto: CAP/RFS / Capital pictures / Profimedia

Godine 1967. glumac je napisao scenario za psihodelični film Putovanje, u režiji Rodžera Kormana, u kojem su glumili Piter Fonda, Denis Hoper, Brus Dern i Suzan Strazberg. Nikolson je toliko impresionirao Fondu i Hopera da su dve godine kasnije odlučili da mu ponude ulogu u filmu Easy Rider, što je odluka koja je zauvek promenila život 32-godišnjeg glumca.

Snimljen sa skromnim budžetom od 400.000 dolara, Goli u sedlu je postao najbolji predstavnik kontrakulture u američkoj filmografiji i zaradio je 60 miliona dolara širom sveta.

Ovaj film puta iz 1969. prati dva hipija, Vajata (Fonda) i Bilija (Hoper), koji su krenuli iz Los Anđelesa na put preko SAD na svojim motociklima.

Iako im lokalno stanovništvo na većini lokacija pruža toplu dobrodošlicu, Vajat i Bili upadaju u nevolje u Novom Meksiku, gde ih iz zatvora izbavlja advokat alkoholičar Džordž Hanson (Nikolson). Njih trojica su zatim krenuli put Nju Orleansa da bi stigli do Mardi Grasa.

Uloga koja mu je promenila život

Uloga Džordža Hansona donela je Nikolsonu svetsku slavu skoro preko noći. Osim što je nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg sporednog glumca, za mnoge je postao simbol američke kontrakulture i novo lice kinematografije.

Kada su ga novinari u intervjuu za The Talks pitali koji trenutak bi nazvao vrhuncem svog života, Nikolson je pomenuo projekciju filma Goli u sedlu na Filmskom festivalu u Kanu.

„Prva projekcija Goli u sedlu u Kanu“, rekao je Nikolson. „Kada sam video projekciju, shvatio sam da ću zapravo postati svetska zvezda“, dodao je on.

Pre premijere filma u Kanu, Nikolson je još uvek bio ubeđen da će morati da promeni karijeru i počeo je da razmišlja o tome da se bavi režijom pošto je u to vreme imao više od deset godina iskustva u filmskoj industriji. Iako je imao dobru reputaciju u Holivudu, to nije bilo dovoljno da postane filmska zvezda.

Ali, na sreću svih njegovih obožavatelja, film Goli u sedlu mu je dao priliku da nastavi glumu.

„Na neki način mi je to preokrenulo život i definitivno je bio vrhunac“, rekao je Nikolson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari