Gde su danas naši muzičari koji su predstavljali Srbiju na Evroviziji 1Foto: ATA Images

 

Dok su se neki predstavnici Srbije na Evroviziji proslavili nakon svojih nastupa, te izgradili uspešnu muzičku karijeru, neki su se povukli iz medija i krenuli drugim putem. Bilo kako bilo, jedno se svi pitamo, gde su danas naši predstavnici sa Evrovizije.

Nakon 1992. godine kada nas je na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi predstavljala Eksta Nena, Srbija nije učestvovala na Evroviziji sve do 2004. godine. Tada se Srbija i Crna Gora prvi put pojavila na Evroviziji kao nezavisna država sa kompozicijom „Lane moje“ u izvedbi Željka Joksimovića. Muzičar je u finalu je zauzeo 2. mesto od ukupno 24 delegacije. Nakon učešća u takmičenju, Joksimović je osnovao svoju izdavačku kuću.

Željko se vratio na ovu binu 2012. godine sa numerom „Nije ljubav stvar“, kada je takođe postigao veliki uspeh i takmičenje završio na 3. mestu.

Srbija je prvi put kao nezavisna država učestvovla 2007. godine. Tada je Marija Šerifović trijumfovala na Evroviziji sa baladom „Molitva“ i prvi put dovela ovo takmičenje u Srbiju. Marija je sada, 15 godina nakon „Molitve“ jedna od najcenjenijih pevačica na našim prostorima, ima veliki broj pratilaca na Instagramu, stalni je član žirija „Zvezda Granda“, ima pet studijskih albuma i dobitnica je mnogih nagrada i priznanja.

Jelena Tomašević, koja je 2008. godine ne evrovizijskoj pozornici zapevala pesmu „Oro“. U finalu se našla na 6. mestu, a i nakon Evrovizije svi znaju ko je Jelena i njene pesme se i te kako slušaju na radiju. Ona je tokom karijere snimila dva studijska albuma, dobitnica je mnogih nagrada, bila je član žirija dečijeg takmičenj „Pinkove zvezdice“ i bavi se sinhronizacijom animiranih filmova.

Naredne godine Srbija se pojavila na takmičenju sa humorističkom pesmom „Cipela“ u izvedbi Marka Kona. Numera se nije plasirala u finale. Kon nakon ovog performansa nije mnogo pevao, ali je nastavio da komponuje i da se bavi produkcijom.

Milan Stanković je javnosti postao poznat tokom učešća u takmičenju „Zvezde Granda“, a 2010. je izabran da predstavlja našu zemlju na Evroviziji. Tada se predstavio pesmom „Ovo je Balkan“, sa kojom je stigao do 13. mesta. Nakon toga snimio je još par numera.

Danica Radojičić, sada Prodanović, poznatija pod umetničkim imenom Nina, predstavljala je Srbiju sa numerom „Čaroban“ i tada oduševila sve svojim talentom. Zauzela je 14. mesto, ali se nakon Evrovizije povukla sa javne scene.

Sastav „Moje 3“, koji su činile Sara Jovanović, Nevena Božović i Mirna Radulović nije imao previše uspeha na Evroviziji, nisu se plasirale u finale, a Mirna se povukla iz javnosti.

Bojana Stamenov i numera „Beauty never lies“ postavile su Srbiju na 10. mesto u finalu Evrovizije, a pevačica je svojim glasovnim sposobnostima oduševila sve. I dan danas se bavi pevanjem.

Sanja Ilić i Balkanika predstavljali su Srbiju na Evroviziji 2018. godine sa pesmom „Nova deca“, a godinu dana kasnije je ponovo Nevena Božović bila naša predstavnica sa pesmom „Kruna“. Bila je na 18. mestu i danas se bavi muzikom i snima pesme koje su veoma slušane.

Sanja Vučić otpevala je pesmu „Goodbye“ 2016. godine i zauzela 18. mesto, a godinu dana kasnije na evrovizijskoj pozornici je nastupila Tijana Bogićević sa numerom „In too deep“. Obe su nastavile da snimaju pesme, a Sanja se naročito proslavila sa grupom Hurricane, sa kojom je 2021. ponovo predstavljala našu zemlju na Evroviziji zajedno sa Ivanom Nikolić i Ksenijom Knežević. Devojke su sa numerom „Loco, loco“ u finalu zauzele 15. mesto.

O Ani Đurić Konstrakti, koja je prošle godine predstavljala Srbiju na Evroviziji, i danas se priča, a ona je tada zauzelapeto mesto u finalu takmičenja. Njena numera „In Corpore Sano“ i upečatljiva koreografija postale su pravi hit, a mnogi su joj predviđali blistavu karijeru, iako se ona već godinama bavi muzikom i mnogi su i pre Evrovizije bili upoznati sa njenim likom i delom.

Konstrakta se i dalje uspešno bavi muzikom, a ove godine takmiči se na Pesmi za Evroviziju sa pesmom „Novo, bolje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari