Jake Bugg na INmusic festivalu 1

Jake Bugg prvi put stiže u Hrvatsku – na INmusic festivalu će uz svoje hitove premijerno izvesti i pesme s najnovijeg albuma. Odrastao je pod uticajem Oasisa i velikana klasičnog rocka poput Jimija Hendrixa, The Beatlesa i Johnnyja Casha zbog čega ne čudi da i pesme Jake Bugga, baš poput pesama ovih muzičkih legendi, sadrže nešto bezvremensko.

Uz note modernog vremena vešto ukomponovane s retro zvukom sedamdesetih, snaga i kvalitet Buggovih pesama rezultat su njegovog neverovatnog pesničkog talenta i specifičnog vokala. Sa sigurnošću iskusnog i zrelog muzičara Bugg sa izuzetnom lakoćom i uverljivošću predstavlja svoju muziku iako je tek nedavno proslavio svoj 22. rođendan. Već sada je uspešan i cenjen među kolegama, pa je jasno kako ovog mladog muzičara čeka još uspešnija budućnost.

Jake Bugg je počeo da svira gitaru s 12 godina. Nakon nekoliko godina školovanja, gde je pohađao i predmete iz muzičke tehnologije, sa 16 godina odustaje od škole kako bi više vremena posvetio pisanju vlastite muzike i uskoro počinje nastupati na velikim evropskim festivalima. Buggov kvalitet brzo je prepoznao i BBC koji od samih početaka Buggove karijere na svojim radio-stanicama redovno emituje njegove pesme. Sa samo 17 godina nastupio je na ''BBC Introducing Stageu'' Glastonbury festivala i jedini je muzičar koji je gotovo odmah nakon prvog nastupa na „BBC Introducing Stageu“ pozvan da nastupi i na prestižnom Glastonburyjevom Pyramid Stageu. S nepunih 18 godina potpisuje ugovor s velikom izdavačkom kućom i postaje međunarodno prepoznat muzičar.

Debitantski album jednostavnog naziva „Jake Bugg“ sa energičnim pesmama i emocionalnim baladama izašao je 2012. godine i brzo dospeo na prvo mesto britanskih top-lista. Na drugom studijskom izdanju, „Shangri La“ iz 2013. godine, Bugg je sarađivao sa cenjenim muzičkim producentom Rickom Rubinom, a na albumu su gostovali Pete Thomas (Elvis Costello, Arctic Monkeys) i Chad Smith (Red Hot Chili Peppers). Uz odlične kritike albuma, Bugg je nominovan za Brit Awards u kategoriji ''British Breakthrough Act'', a takođe je dobio priznanja za ''Best New Act'' od strane Q Awardsa i ''Best Solo Artist'' od strane muzičkog časopisa NME. Dugoočekivani treći album „On My One“ donosi nešto mračniji zvuk nego što je bio na prva dva albuma. U Buggovom rodnom Nottinghamu umesto „on my own“ (samostalno) kaže se „on my one“ i to ga je inspirisalo za naziv novog izdanja. Na novom albumu Jake se okrenuo nešto izraženijem blues vokalu, sam je napisao svih 11 pesama, a sam je i snimio većinu instrumenata. Takođe je i producirao većinu albuma.

O procesu stvaranja albuma kaže: „Bilo je izazovno, ali to je nešto što sam osećao da moram napraviti. Za mene blues znači pevanje i izražavanje emocija tako da ih i drugi mogu osetiti. U tome je lepota muzike. Volim da verujem kako sam to postigao ovim izdanjem.“ Novo studijsko izdanje biće dostupno je 17. juna, a samo nekoliko dana nakon toga Jake Bugg će nastupiti na zagrebačkom INmusic festivalu, gde će uz dobro poznate hitove premijerno izvesti i pesme s najnovijeg albuma. Jedanaesto izdanje INmusic festivala održaće se od 20. do 22. juna na Jarunu u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari