Kako funkcioniše glasanje na "Pesmi Evrovizije"? 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Od glasanja do saopštavanja rezultata na takmičenju za „Pesmu Evrovizije“ – ovo je sve što treba da znate o tome kako se bira pobednik na jednom od najpoznatijih evropskih muzičkih takmičenja.

Od 2016. godine, nacionalni, profesionalni žiri i glasači putem telefona iz svake zemlje dodeljuju poseban set poena od jedan do osam, 10 i 12.

Teleglasači mogu da glasaju putem zvanične aplikacije, telefona i/ili SMS-a. Glasanje se otvara nakon što je poslednja pesma izvedena, a traje 15 minuta. Ovi glasovi određuju 50 odsto rezultata. Svaki nacionalni predstavnik iz zemalja učesnica nakon toga saopštava bodove svog profesionalnog žirija.

Profesionalni žiri određuje drugih 50 odsto rezultata. Žiri, koji se sastoji od pet članova (uključujući i predsedavajućeg) je isti žiri koji je glasao u jednom od polufinala. Oni finale gledaju uživo i rangiraju sve pesme na osnovu druge, generalne, probe, takozvanog „finala za žiri“.

Posle predstavljanja glasova žirija, bodovi sa teleglasanja iz svih zemalja učesnica kombinuju se, dajući po jedan rezultat za svaku pesmu. Ove rezultate saopštavaju prezenteri.

U 2019. prezentacija glasova se neznatno promenila. Redosled objavljivanja rezultata teleglasanja određen je rangiranjem rezultata žirija.

Objavljivanje rezultata teleglasanja počinje tako što prvo idu zemlje koje dobiju najmanji broj bodova žirija, a završava se sa zemljom koja je dobila najviše. Prezenteri objavljuju zbir poena koji je svaka pesma dobila glasovima teleglasa u svim zemljama učesnicama.

Teleglasači i žiriji ne mogu da glasaju za državu koju predstavljaju.

Samo u svrhu rešavanja situacija kada postoje dve države sa jednakim brojem glasova, računa se kombinovani rezultat nacionalnog teleglasanja i žirija. U bilo kojoj situaciji kada dođe do izjednačenja rezultata, pobednik će biti pesma koja je osvojila bodove od najvećeg broja zemalja.

Kako izgleda glasanje žirija?

Glasanje žirija uvek prati nezavisni posmatrač u svakoj zemlji. On ima pravo da pošalje dodatnog nezavisnog posmatrača na sednicu žirija.

Imena članova žirija moraju biti otkrivena od strane relevantnih emitera koji učestvuju tokom Velikog finala. Svaki član žirija mora rangirati sve pesme koje su na repertoaru. Kombinovani rezultati svih članova žirija svake zemlje određuje rezultat žirija te zemlje.

Ocenjujući svaku pesmu, svaki član žirija će se fokusirati na vokalni kapacitet izvođača, nastup na sceni, kompoziciju i originalnost pesme, kao i na ukupan utisak scenskog nastupa.

Koji su kriterijumi za izbor članova nacionalnih žirija?

Svi članovi žirija su muzički profesionalci. Organizator „Pesme Evrovizije“ zajednoo sa partnerima ispituje svakog člana žirija kako bi se uverio da ispunjavaju uslove da zauzmu mesto u nacionalnom žiriju.

Pri izboru članova žirija primenjuju se sledeći kriterijumi:

  • Članovi ne smeju biti članovi Nacionalnog žirija prethodne dve godine.
  • Članovi Nacionalnog žirija moraju biti profesionalci u muzičkoj industriji
  • Mora da postoji ravnoteža među članovima svakog nacionalnog žirija kako bi se obezbedila dovoljna reprezentativnost u pogledu pola, starosti i porekla.
  • Svi članovi Nacionalnog žirija moraju biti državljani zemlje koju predstavljaju.
  • Nijedan član nacionalnog žirija ne sme biti na bilo koji način povezan sa bilo kojom od prijavljenih pesama i/ili izvođača koji nastupaju na takmičenju za „Pesmu Evrovizije“ na takav način da ne mogu da glasaju potpuno nezavisno i nepristrasno

Emiteri koji učestvuju moraju da pošalju pismo o usklađenosti sa uputstvima za glasanje zajedno sa potpisanim izjavama svakog člana žirija da će glasati objektivno.

Za one koji žele da znaju kako je njihova zemlja glasala, rezultati teleglasanja i rezultati žirija iz svake zemlje učesnice biće dostupni ubrzo nakon Velikog finala na Eurovision.tv.

Konstrakta je u februaru u finalu „Pesme za Evroviziju 22“ izabrana sa maksimalnim brojem glasova i žirija i publike. Na drugom mestu se našla pesma Muškarčina u izvođenju Sare Jo, a na trećem pesma Zorja koju izvodi istoimena pevačica.

Ona je nastupala u drugom polufinalu 12. maja treća po redu sa pesmom “In corpore sano“.

Za vreme nastupa srpske predstavnice, kako je saopštio zvanični Tviter nalog „Evrovizije“, poslato je više od 13 hiljada tvitova sa oznakom #Eurovision.

Konstrakta je nastupila pod rednim brojem tri, a njen nastup ispratio je aplauz u ritmu pesme.

Pesma srpske predstavnice je u nedeljama pred početak takmičenja na kladionicama zauzela najviše do 6. mesta, ali su i video snimci Konstraktinih pesama na zvaničnom „Jutjub“ nalogu organizatora među najgledalinijama.

Ovogodišnja predstavnica je svoju muzičku karijeru počela u bendu Mistakemistekae, a od 2007. je jedan od dva ženska vokala sastava Zemlja Gruva, zajedno sa Zoe Kida. Sa Zemljom gruva je već nastupala na Beoviziji 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari