Kanje Vest promenio mišljenje o antisemitizmu: "Ponovno sam zavoleo Jevreje" 1Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Reper Kanje Vest se vratio na Instagram, tvrdeći da mu je gluma Džona Hila u filmu „21 Jump Street“ konačno promenila mišljenje o antisemitizmu, prenosi Index.hr.

„Gledajući Džona Hila u „21 Jump Street“, ponovno sam zavoleo Jevreje. Niko se ne bi trebalo ljutiti na jednog ili dva pojedinca, i pretvoriti to u mržnju prema milionima nevinih ljudi. Nijedan hrišćanin ne može biti označen kao antisemita znajući da je Isus Jevrej. Hvala ti, Džona Hil, volim te“, napisao je na Instagramu uz poster filma iz 2012.

Vestovi nalozi na društvenim mrežama bili su zaključani zbog niza antisemitskih objava koje su usledile nakon uvredljivih ispada na Twitteru. Reper je izbačen s Twittera nakon što je, u sada izbrisanom tweetu, rekao da želi pokrenuti „death con 3 na Jevreje“ u bizarnom ispadu u oktobru 2022.

„Smešno je što ja zapravo ne mogu biti antisemita jer su crnci zapravo i Jevreji. Vi ste se poigravali sa mnom i pokušali da „uhvatite“ svakoga ko se protivi vašem planu“, zaključio je reper. Neki od Vestovih postova promovisali su nasilje, a reper se ubrzo našao na udaru kritika zbog nošenja majice s natpisom „Beli životi su važni“.

Slavne osobe širom sveta osudile su muzičarevo ponašanje, dok su kompanije uključujući Adidas, Gap, Balenciagu, JPMorgan Chase i Vogue prekinule poslovne veze s njim. Dobitnik višestruke nagrade Gremi, koji živi s bipolarnim poremećajem, dobio je priliku da se izvini, ali je tom prilikom izjavio da je „srećan“ zbog svojih primedbi.

Neki od članova porodice Vestove bivše supruge Kim Kardašijan oglasili su se protiv njega putem Instagrama, a Kloi Kardašijan je napisala da podržava svoje „prijatelje jevreje i jevrejski narod“.

Vestov pad u nemilost takođe ga je koštala statusa milijardera jer su svi njegovi poslovni ugovori odmah prekinuti. Njegova zabrana na Twitteru ukinuta je krajem oktobra, a 4. novembra sebe je nazvao „mentalno pogrešno dijagnostifikovanim“. Vest je kasnije tvrdio da je u prošlosti bio „gotovo drogiran“ da bi bio „slavna osoba dobrog ponašanja s kojom može upravljati“, prenosi Index,hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari