Magija izvođenja vrhunskih muzičkih virtuoza: Završen Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius 1Foto: Ravanelius

Fantastičnim nastupom makedonskog kamernog orkestra Profundis, pod vođstvom dirigentkinje Đurđice Dašić, sa našim proslavljenim klarinetistom Ognjenom Popovićem, završen je četvrti Festival muzičke izuzetnosti u Ćupriji.

Ravanelius je ove godine srušio svoje rekorde iz prethodnih godina ugostivši preko 100 vrhunskih umetnika, u čijoj muzici je potpuno besplatno uživalo više od 3.500 posetilaca. U osam dana ove manifestacije, publika je uživala u sjajnim nastupima najpoznatijih svetskih i regionalnih muzičara, radionicama izrade instrumenata, tribinama, operi i muzičkom bioskopu za decu. Organizatori Festivala su i ove godine bili Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture.

Magija izvođenja vrhunskih muzičkih virtuoza: Završen Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius 2
Foto: Ravanelius

Festival je otvorio nastup svetske zvezde, violiniste Nemanje Radulovića i ansambla Double Sens, koji je propraćen ovacijama više od 1.500 ljudi u publici. Puna dva sata publika je uživala u kompozicijama sa albuma Koreni, koji je nastao tokom lockdown-a 2020. godine. Muzika je publiku, uz Nemanju i internacionalni ansambl sa kojim nastupa, vodila kroz razne meridijane i kontinente, prezentujući korene svih nas – od tradicionalne balkanske, internacionalne izvorne muzike, do poznatih world hitova.

Ništa manje publike, bilo je i na nastupima drugih izvođača – koncertu povodom 50 godina Škole za muzičke talente, sa dirigentom Dejanom Dačićem, na kome su bivši i sadašnji učenici škola, između ostalog premijerno izveli novu kompoziciju Irene Popović Dragović „O deci“, koju je čuvena kompozitorka napisala po narudžbini festivala, koncertu prijateljstva povodom 70 godina OMŠ Dušan Skovran, na kome su svirali učenici tri muzičke škole u Pomoravlju, na nastupu frulašice Nede Nikolić i njenog Trija, sa najlepšim balkanskim izvornim numerama, tradicionalnom koncertu kamerne muzike na kome su nastupili naši sjajni umetnici Robert Lakatoš i Mihajlo Zurković, sa profesorima Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i na izuzetnom nastupu makedonskog kamernog orkestra Profundis, koji je zatvorio Festival.

Izuzetno posećena je bila tribina o muzičkoj kritici, kao i radionica izrade gudačkih instrumenata koju je vodio profesor Panta Veličković, dok su deca uživala u operi „Ivica i Marica“ Udruženja umetnika „Visoko Ce“ i muzičkom bioskopu Asocijacije „Tekiart“ iz Kragujevca. Festival su pratile masterklas radionice u Školi za muzičke talente, na kojima su mladi gudači učili od istaknutih pedagoga i izvođača sa Akademije umetnosti iz Novog Sada i Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

„Ćuprija je mali grad, ali veliki muzički centar. Škola za muzičke talente ove godine proslavlja pola veka postojanja, a Osnovna muzička škola Dušan Skovran sedamdeset godina od osnivanja i na to smo jako ponosni. Zato je misija našeg festivala da nastavimo da negujemo muzičku tradiciju u našem gradu, da radimo na daljoj popularizaciji klasične muzike i da dobar glas koji Ćuprija neguje raširimo dalje“, rekao je direktor Ravaneliusa Stefan Stamenković .

Nakon prve četiri godine svog postojanja, Festival Ravanelius upisao se na mapu najprestižnijih regionalnih festivala na kome je nastupilo više od 350 vrhunskih izvođača iz zemlje i sveta i koji je besplatno pratilo više od 7.000 posetilaca. Zbog toga je nakon svega tri godine nagrađen priznanjem „Muzika klasika“ za najbolji regionalni festival u 2022. godini, koje dobijaju umetnici, festivali, izdavači, muzičke institucije i mediji, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Dosadašnji rezultati Festivala najavljuju još mnogo priznanja, kao i zanimljivih i vanserijskih nastupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari