Prva runda suđenja u vezi sa smrću slavnog muzičara Majkla Džeksona pripala je kardiologu Konradu Mareju. Lični lekar „kralja popa“, koji je optužen da je Džeksonu kobnog dana ubrizgao smrtonosnu dozu propofola, uspeo je da ubedi sud da mu se do sledećeg ročišta, koje je zakazano tek za 14. jun, ne oduzme licenca za bavljenje medicinom.

Sud je prihvatio argumente Marejovih advokata da kardiologu iz San Dijega „samo bavljenje medicinom donosi sredstva za život“, ali i da razlozi za oduzimanje licence ne postoje i zbog toga što je osumnjičen samo za „ubistvo iz nehata“, te je ocenjeno da nije opasan po druge pacijente.

Porodica „kralja popa“ nije krila nezadovoljstvo što je zahtev javnog tužioca Kalifornije, Džerija Brauna, odbijen pa će Marej najmanje do juna moći i dalje da radi kao lekar.

– Cela porodica je uznemirena. Nije im jasno zašto je sud uopšte zakazivao ovo ročište ako ništa nije urađeno i zašto za nastavak mora da se čeka tek jun. Sve ovo im liči na bespotrebno odugovlačenje – rekao je Brajan Oksman, advokat oca „kralja popa“ Džoa Džeksona.

Odluka suda da se Mareju ne oduzme licenca u stručnoj javnosti se smatra kao opravdana s obzirom na to da kao kardiolog sve do sada nije imao ni jednu mrlju u karijeri. U javnosti se spekulisalo i da bi tužilaštvo posle izjave jednog od Marejovih pomoćnika, po kojoj je lekar pre dolaska hitne pomoći sklonio sporni medikament iz Džeksonove sobe, moglo da zatraži promenu optužnice u „ubistvo bez predumišljaja“ i tako kardiologa smesti u zatvor i pre kraja suđenja. Optužnica protiv Mareja podignuta je tek ove godine i to kada je lekar, kako je obrazložio, pod pritiskom javnosti odlučio da se preda policiji.

Protest fanova „kralja popa“

Nekoliko stotina fanova Majkla Džeksona, koji su ispred suda u Los Anđelesu protestvovali u majicama na kojima je pisalo „Pravda za Majkla“, zviždali su i dobacivali pogrdne reči Konradu Mareju dok je ulazio u zgradu. Članovima porodice „kralja popa“ upućivali su aplauze i ovacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari