MENTFoto: MENT/Promo

Showcase festival i konferencija MENT Ljubljana slavi 10. rođendan, a proslavlja se od 21. od 24. februara.

MENT poziva sve da se pridruže ovogodišnjem slavlju nezavisne muzike koja je poslednjih godina slovenačku i regionalnu muzičku scenu postavila na evropsku mapu.

Deseto izdanje festivala muzičkih otkrića, koje se prostire na 15 koncertnih i konferencijskih prostora širom Ljubljane, uključuje nastupe više od 80 evropskih umetnika, od poznatih imena do novih talenata koji će oblikovati budućnost evropske muzičke scene.

MENT 2024. uključuje niz noviteta, a prvi od njih je uvođenje posebnog četvrtog festivalskog dana posvećenom CE/MENT sekciji za klupsku i elektronsku muziku.

U petak, 23. februara, konferencija će ugostiti brojne zapažene goste iz sveta elektronske muzike, a uveče ćemo plesati uz selekcije domaćih i inostranih DJ-eva.

U subotu, 24. februara, sledi glavni CE/MENT program. Kino Šiška će prvi put ikada održati celovečernji rejv sa britanskom ikonom Blavanom, jednim od najcenjenijih i najprepoznatljivijih tehno umetnika 21. veka, kao hedlajnerom.

MENT slavi 10. rođendan: Pored svetskih imena u goste dolazi specijal ozloglašene beogradske zabave - Hali Gali 1
Hali Gali / Foto: Nenad Vujanović

Takođe novi deo programa MENT Specials za 10. rođendan donosi i jedan poseban specijalitet dobro poznat našoj publici u Beogradu.

Prvi specijal za 2024. je gostovanje ozloglašene beogradske godišnje zabave Hali Gali, koja će se prvi put održati van Srbije.

Očekujte nastupe i DJ setove nekih od najuzbudljivijih imena srpskog podzemlja!

U okviru Hali Gali programa u petak 23. februara u prostoru Gala hale u Metelkovoj nastupiće: Vizelj, KOIKOI, Ubili su batlera, Cactus Fields, Nadya, Andria i Stevie Whisper.

Pored njih, iz organizacije dele još neka imena do sada objavljenih muzičara koji će nastupiti na ovogodišnjem MENT festivalu:

Ada Oda (BE, IT) / Akaj (SI) / Ana Lua Caiano (PT)
Babilonska (HR) / Baby’s Berserk (NL) / Berlin Manson (SK) / Black Dot (SI, HR)
Blawan Live (UK) / Daniela Pes (IT) / Eliaz (SI)
Hex Girlfriend (UK) / Irini Mons (FR) / Jadzia (IS) / Joshua Idehen (UK)
Kara Delik (DE) / Kavastura (SI) / KiKi (SI) / Kitty Florentine (EE)
LIM SMRAD IN ŽILA (SI) / Los Bitchos (UK) / Lottie (SI)
Lucy Kruger & The Lost Boys (DE) / msn gf (SI) / Muzikačaka (SI) /
New Fossils (HU) / oh alien (AT) / Oholo! (SI)
Oliver Torr & Axonbody present AXONTORR (CZ) / Personal Trainer (NL)
Porcelain id (BE) / Shallov (SK) / Shekuza (SI) /
The Wire Soundsystem (UK) / UTO (FR)
Vagina Corporation (MK) /

– Svakako iz ovog spiska vam skrećemo pažnju na headlinerke festivala Los Bitchos iz Velike Britanije. Ovaj fenomenalni psihodelični cumbia bend zauzima centralno mesto prve večeri otavranja MENT festivala. Pripremite se za naelektrisanu fuziju latinoameričkih ritmova, surf-rok vibracija i ritmova koji će postaviti savršen ton za ceo MENT festival – pozivaju slavljenici.

MENT
Kino SÌŒisÌŒka/ Foto: Tina Stariha

Konferencijski deo programa MENT festivala

Dvodnevna MENT konferencija je odlična prilika za sticanje novih veština i znanja, otkrivanje najnovijih trendova u muzičkoj industriji i povezivanje sa muzičkim profesionalcima.

Deseto izdanje predstavlja CE/MENT, novu sekciju fokusiranu na elektronsku muziku i klupsku scenu. Deo programa konferencije biće posvećen isključivo trendovima i dešavanjima u svetu elektronske muzike.

Dva od najvažnijih događaja su intervjui sa Šonom Rejnaldom, autorom hvaljenog biltena First Floor i jednim od najuticajnijih pisaca o savremenoj elektronskoj muzici, i Lauren Sohikian iz Modern Matters, butik PR agencije koja vodi promotivne kampanje za etikete uključujući UIK, Monkeitovn Records i Niege Niege, kao i festivali kao što su Berlin Atonal, Terraforma i No Bounds.

MENT je oduvek funkcionisao kao ulazna tačka u region Balkana. Za njenu 10. godišnjicu, još više prostora biće posvećeno regionalnim muzičkim scenama, sa posebnim fokusom na sektor žive muzike. Na konferenciji će biti predstavljen i sektor žive muzike, uključujući okrugle stolove sa uticajnim evropskim festivalima i booking agentima, kao i prezentacije pojedinačnih regionalnih tržišta žive muzike.

Konferencija će ponuditi uvid u promjenjive trendove u društvenim medijima, predstaviti strategije za kreiranje efektivnog sadržaja i baviti se tektonskim promenama u načinu rada platformi za striming.

Na spisku najavljenih govornika nalaze se Roxane Dumoulin, agent za rezervacije na ATC Live, koji predstavlja umetnike kao što su Gilla Band, Dan Deacon i Los Bitchos, Ivan Novak, jedan od osnivača, menadžer i pokretač Laibacha, i Keith Miller, osnivač londonskog Vide Avake Festivala i Bad Vibrations-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari