"Mikstejp" benda Proto Tip: Evo u kojoj pesmi leži katarza albuma "S ivice sanjanja" 1Foto: Aleksa Bartol

Kritički hvaljeni album prvenac grupe Proto Tip „S ivice sanjanja“ biće predstavljen velikim koncertom u petak 10. novembar u Domu omladine Beograda, a gosti na nastupu su Sitzpinker i šabačka grupa Lu.

Koncertu prethodi video spot za pesmu „Sve što boli proći će“, kojom bend otvara „Mikstejp“ – plejlistu muzičkih numera koju preporučuju na slušanje.

Pored toga što Proto Tip uveliko radi na novim pesmama, novost je i da su snimili i pesmu za kompilaciju Hali Gali 2, koja će se pojaviti početkom sledeće godine.

Sastav koga čine: Nikola Čučković (glas i gitara), Damjan Nedelkov (gitara), Danilo Ilić (bubanj) i Pavle Dimitrijević (bas i vokal), objavio je pomenuti album tokom februara ove godine. „S ivice sanjanja“ je uživo izvođen na brojnim prestižnim festivalima, uz redovnog gosta Miloša Stevanovića Lavana (trombon, grupa Neven) i još par specijalnih gostiju koji se očekuji na bini i za beogradski nastup.

"Mikstejp" benda Proto Tip: Evo u kojoj pesmi leži katarza albuma "S ivice sanjanja" 2
Foto Aleksa Bartol

Album je ispraćen brojnim afirmativnim kritikama, ne samo u domaćim već i regionalnim medijima, muzičkim magazinima i portalima, a tim povodom Nikola Čučković nas u razgovoru za Danas podseća na inspiracije koje su pratile njegovo stvaranje.

– Najveći adut ovog albuma je definitivno njegova iskrenost, ranjivost i direktnost. Takođe i otvorenost ka različitim žanrovima. Muzičkih inspiracija je bilo i previše, tako da bi bilo besmisleno navoditi ih poimence, a životno su to bili gubitci dragih ljudi, usponi, padovi, zajedništvo, autodestruktivnost, i tako dalje – navodi Čučković samo neke elemete od kojih je satkano ovo izdanje.

S obzirom da je koncert u Domu omladine mesto gde se „peče karijera“ jer u Amerikani nastupaju oni koji ostavljaju trag na muzičkoj sceni, upitali smo Nikolu šta za njega taj „momenat“ predstavlja.

"Mikstejp" benda Proto Tip: Evo u kojoj pesmi leži katarza albuma "S ivice sanjanja" 3
Foto: Isečak iz spota Sve što boli proći će

– Ostvarenje nekog dečačkog sna, stvarno kad si klinac u Beogradu ta Amerikana ti deluje kao neki krajnji domet, kao cilj. Svakako velika je čast, privilegija i dodatni podstrek – odgovara muzičar.

Povodom brojnih i sjajnih gostiju na albumu, ali i onih koji nas očekuju na koncertu, Čučković otkriva da su njemu najdraži Boris Vlastelica i Ana Marija Cupin kao njihovi stariji drugari i na neki način mentori, dok se s druge strane gostovanje Miloša iz grupe Neven pretvorilo u jedno pravo prijateljstvo.

– U Domu ćemo imati i neke goste kojih nije bilo na albumu, a sa kojima smo radili tokom ove godine – najavljuje Nikola.

Muzičar sa nama deli i utiske sa turneje tokom koje su posetili brojna značajna mesta i festivale, kao što su MENT, Arsenal fest i Kontakt, uz grupne i solo koncerte u Nišu, Novom Sadu, Valjevu, Skoplju, Kragujevcu…

– Gde god da smo išli nešto novo smo naučili i stvarno je napredak ogroman u odnosu na početak godine. Ta putovanja su divan deo ovog našeg poziva. Sa svakog se vratimo kao još bolji prijatelji i mislim da je ta ljubav unutar sastava nikad veća. Sad je već redovno da ljudi znaju reči pesama, a eto izdvojio bih da su tri devojke na Arsenal festu donele transparent namenjen Milošu, na kom piše: “Nauči nas da sviramo trombone“ – priča Nikola i dodaje – Nadam se samo da će kiša prestati da nas prati, jer, maltene kad god sviramo napolju je neki kijamet.

Za kraj, razgovarali smo i o sveže objavljenom spotu za pesmu „Sve što boli proći će“, kojom bend otvara ovo izdanje plejliste za Mikstejp.

Spot su radili Nemanja Bajagić i Srđan Mančev. Staša Ivanović je bila koreografkinja, Vladislav Andrejević montažer, ukazuje Čučković i dodaje da je to neka njihova ideja i interpretacija pesme, koja se bendu dopala jer su otišli u selo Vlasi i za dva dana snimili materijal. Pored benda u spotu su Nikola Malbaša, Vladimir Bolta i Teona Milićević.

– Vrlo lična pesma, nama verovatno najdraža sa albuma. Poslednju smo je napisali i stvarno kao da se tu desila neka kreativna kulminacija i da u toj tački leži katarza albuma. Katarina Popović Kale je otpevala sa mnom refrene, Miloš svirao trombon i trubu. Uopšte uz kako ovde, ta pesma se i uživo izdvojila kao pesma koju nam je najprijatnije da izdvojimo, a i publika sjajno reaguje. Mislim da nikada u težem životnom trenutku nisam pisao pesmu, a opet je uz pomoć Damjanovog aranžmana i tih duvačkih instrumenata puna nade i svetla – zaključuje Čučković.

Mikstejp:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari