Mikstejp za post-karantin: Plejlistu pravi Stray Dogg 1Foto>Emilija Stanišić

Živi se tako da se malo vremena ostavlja istinskom zadovoljstvu, samougođaju, ali ne onom koje je instant, već onom za koje je potrebno vreme i posvećivanje samom sebi.

Samim tim tu i kultura trpi, jer je ona jedan od instrumenata samozadovoljenja – reči su kantautora Dušana Strajnića Dukata, frontmena grupe Stray Dogg, na molbu da prokomentariše izazove današnjice.

Dukat uočava da su nas naveli da mislimo kako je potrebno samo da se trenutno zadovoljimo brzim sadržajima: hrana, alkohol, vikend, jer za drugo nemamo vremena, ali nas to i dalje ostavlja praznim, i bez želje da istinski radimo na sebi.

Stray Dogg je sredinom nedelje nastupio na dvadesetogodišnjici Festivala uličnih svirača u Novom Sadu, a Strajnić je pre toga imao „solo“ nastup u galeriji Kvaka 22.

On pravi ovonedeljnu plejlistu za Mikstejp za post-karantin.

– Imali smo nekoliko svirki nakon izlaska iz izolacije, i zaleteli smo se sa probama i pravo da kažem, ne sećam se da sam toliko uživao kao ovih mesec dana na našim probama. Očigledno smo se svi uželeli svirke. Svirali smo u Novom Sadu na festivalu uličnih svirača, i drago mi je jer je to jedan od prvih festivala koji nas je ugostio još dok smo bili mlad bend, pre jedno sedam godina, pa mi je drago da se vraćamo opet – kazuje Strajnić.

Upitan kako je na njega, kao autora, uticala izolacija i cela situacija oko korona virusa koja je značajno poremetila žive nastupe, on odgovara da su mu velike promene u životu skrenule pažnju sa ovog društvenog problema

– Imao sam velike promene u životu, dobio sam sina u sred karantina, i moram da priznam da mi je to sklonilo misli sa problema virusa, a sa druge strane dalo mi dosta dodatne energije, pa i inspiracije, da radim više i da stvaram. Okrenulo me je ka boravku u kući, i ka kućnom studiju, pa kada shvatiš da ti je udobno da radiš od kuće, onda krenu da se dešavaju dobre stvari – kaže kantautor.

Za vreme korone on je počeo da stvara na srpskom jeziku, i da pravi pesme za novi projekat Dukatt, koji će sadržati samo pesme na maternjem jeziku, iako je pre toga stvarao na engleskom.

– To mi je i izazov, ali i nešto novo, a nove stvari umeju da budu zanimljive, pa sam se eto time bavio. S druge strane, u vreme izolacije uspeli smo da snimimo i spot za Stray Dogg, za pesmu Look At The Moon – istakao je Strajnić.

On dodaje da je spot režirao Nikola Zavišić a Nataša Gvozdenović je radila koreografiju i igrala glavnu ulogu. Ovom pesmom on otvara ovonedeljni Mikstejp.

– Look At The Moon, to je naš novi singl. Pesma je dijalog, jedan odnos, u kojem ona odlazi na mesec tražeći više od njih, ali prekasao shvata da su isuviše različiti i da on ostaje zakucan za zemlju,jer ne može da je isprati – objašnjava Dukat.

Kantautor otkriva da je njihov proces stvaranja raznolik. Najčešće on dođe sa kosturom pesme, vokalnom linijom i osnovnim akordima, a onda se sa bendom to razrađuje i aranžira. Ponekad stvaraju sa producentom koji radi na albumu, a što je na poslednjem bio Boris Mladenović, frontmen grupe Jarboli.

Upitan da komentariše pomoć nadležnih umetnicima tokom zabrane nastupa zbog mera sprečavanja širenja korona virusa, Strajnić kaže da su dobili „neki novac, pomoć od Sokoja, i dodaje da je to bilo stvarno ok, ali i iznenađenje za njega“.

– Ko je imao agenciju, dobio je i tu subvencije, ali sem toga ne znam da li se još nešto dešavalo. Teško je vreme za sve, ali čini mi se da će muzičari biti u onoj grani najpogođenijih profesija.

Ono što jeste dobro je da se umetnost retko stvara iz blagostanja, pa se nadam da će se sve ovo sve pozitivno odraziti na razmišljanje prvo, pa onda inspiraciju i stvaranje autora, odnosno umetnika – konstatuje Strajnić.

A na pitanje kolika je danas moć muzičara i umetnika da skrenu pažnju na društvene probleme sa kojima se u društvu suočavamo, Dukat zaključuje: „Ne velika, jer je takva angažovana muzika naravno baš iz tog razloga skrajnuta u alternativu, van očiju širih narodnih masa. Ipak, ima onih koji se i dalje bore, a dok je tako, postoji i potraga za promenom na bolje“.

Njegova plejlista napravljena je od pesama domaćih bendova koje voli:

Ti – Dobra Jutra

Jarboli – Zabluda

Artan Lili – Srce

Savana – Sposobnost za ubijanje

Vizelj – Ne vidim te od dima

Repetitor – Zli sin

Ana Ćurčin – Alone

Buč Kesidi – Nedelja

Veliki Prezir – Konj

Klinika Denisa Kataneca – Rode

JR August – Black Limousine

Olivera Popović – Meduza

Bitipatibi – Pesma Beogradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari