Premijera slet opere „Nema zemlja“ Peđe Vraneševića očekuje nas sutra od 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Adaptacijom nikad izvedene, prve srpske, a verovatno i jugoslovenske rok opere „Fabrike radnicima“, napisane 1971. u kreativnoj saradnji sa Želimirom Žilnikom, Peđa Vranešević je svojeručno ispisao svoj „crni kvadrat“. Nekadašnji član proslavljene Laboratorije zvuka braće Vranešević nakon četiri decenije komponovanja muzike i songova za oko stotinu pozorišnih predstava, časti sebe, muzičke istomišljenike, sladokusce i analfabete ovom adaptacijom.


– Do sada neizvođenu operu „Fabrike radnicima“ adaptirao sam kao multimedijalno umetničko viđenje onog što nije prestajalo da nam se događa svih ovih godina. Uz žanrovsku raznovrsnost, ska, rege, valcer, rokenrol, kao autor koji važi za „najvećeg rokera među konceptualistima i najvećeg konceptualistu među rokerima“ uveo sam, po uzoru na antičku dramu, naratora i hor. Koncertno izvođenje prati izložba mojih najnovijih likovnih radova nastalih tokom ove godine i artepaket slet opera „Nema zemlja“, serija printova, tekst o sudbini opere od nastanka do danas i CD – kaže Vranešević.

Za snimanje slet opere „Nema zemlja“ angažovana je grupa PVC Pop & The Red Black Gang Of Four sa Vladimirom Opsenicom (vokal i električna gitara) i Mirjanom Draganić, Vojislavom Maleševim, vokalima i tonskim snimateljem CD-a i koproducentom, Komandantom Adamom. Na kamernom koncertnom izvođenju Peđa Vranešević će prvi put nastupati u specijalnom sastavu, sa gostima: Zoranom Tegeltijom (vokal i bubnjevi), Dušanom Rašićem (vokal i udaraljke) i Milanom Kerezovićem (vokal i saksofon), kao i ćerkama, Galjom, koncertnom pijanistkinjom koja živi i stvara u Kelnu (klavijature i vokal) i Natašom, uspešnim koreografom i plesačem. Scenografiju čini replika instalacije pesnika i književnika Slobodana Tišme „Kocka“, prvi put izložene u Katoličkoj porti u Novom Sadu 1970. godine, kao podsećanje na njihovo zajedničko pionirsko uvođenje novih umetničkih postupaka u tadašnji jugoslovenski prostor u okviru umetničke grupe Kod. Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 600 dinara.

Novosadska premijera u Studiju M

Novosadska premijera zakazana je za 22. decembar u Studiju M Radio Novog Sada. Uz koncert, izložbe na prvom spratu i artepaketa, čitav događaj biće propraćen svetlosnim instalacijama Vraneševićevih radova, projektovanih (i) na prostore izvan scene Studija M. Video klip Crna hronika iz slet opere „Nema zemlja“ snimio je autorski tim novosadske Akademije umetnosti, predvođen profesorom Jovanom Milinovim. Producent je Udruženje građana za nove umetnosti Laboratorija 21 iz Novog Sada, a projekat su pomogli Dom omladine u Beogradu i Exit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari