Nirvana, predstavnik grandža iz Sijetla koju je osnovao pokojni Kurt Kobejn, i KISS, proslavljeni našminkani rokeri iz ‘70-ih, jesu među šest novih članova Rokenrol hola slavnih. Od 16 nominovanih u Hol slavnih su primljeni još i britanski pevači i kompozitori Piter Gejbrijel i Ket Stivens, folk-pop pevačica Linda Rondštad i soul duo Hal i Outs.

Sama ceremonija prijema u Rokenrol hol slavnih održaće se 10. aprila u Njujorku. Nirvana, kojoj se odaje počast da je krajem 1980-ih donela u žižu interesovanja grandž muziku i bila navođena kao glavni bend „Generacije X“ sa pesmama kao što su „Smells Like Teen Spirit“ i „Come As You Are“, imala je karijeru dugu sedam godina i snimila je tri albuma koji su prodati u preko 75 miliona primeraka širom sveta. Kobejn je izvršio samoubistvo 1994, u 27. godini života. Muzej iz Klivlenda ima pravilo da u Hol slavnih mogu da uđu izvođači čiji je prvi snimak načinjen bar pre 25 godina, a Nirvana je primljena u svojoj prvoj nominaciji.

Grupa KISS je šokirala javnost svojim kostimima i svirkom, dok je Piter Gejbrijel (63) bio pevač i flautista progresivnog rok benda Genesis (ušli u Hol slavnih 2010), pre nego što je krenuo sa uspešnom solo karijerom. Ket Stivens, što je bilo scensko ime Jusufa Islama, imao je hitove poput numera „Wild World“ i „Moon Shadow“, a sada se u 65. godini života ponovo bavi muzikom, uz humanitarni rad. Linda Ronštad (67), poznata kao „Prva dama roka“, dominirala je scenom 1970-ih sa hitovima poput „You’re No Good“. Ona je ove godine objavila da više ne može da peva zbog Parkinsonove bolesti. Konačno, Deril Hol i Džon Outs su se probili hitom „Rich Girl“ 1976. godine, i nastavili da haraju listama numerama poput „Kiss on My List“ i „Private Eyes“. Grupa E Street Band, koja prati Brusa Springstina, biće uvršćena u Rokenrol hol slavnih preko nagrada za „Muzičku izvrsnost“, a počast dobijaju i menadžer Bitlsa Brajan Epšajn, i menadžer Rolingstounsa Endrju Lug Oldam – dobijaju „Ahmet Ertegan“ nagradu za životno delo, koje nosi ime po pokojnom osnivaču kompanije Atlantis Records.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari