„Nova kosmogonija“ - album koji ispituje poreklo novog uređenja u kome smo pod budnim okom kamere 1Foto: Promo

Beogradska grupa Gladni Naučnici izbacila je treći singl „Snežna_jazbina“ koji najavljuje novi album “Nova Kosmogonija”, u izdanju koncertne agencije/lejbla Pop depresija/Kišobran, i tim povodom poziva na njihov povratnički koncert u klubu Atom Akdemija, u petak 25. novembra.

Spot za pesmu treći je video u kome bend sarađuje sa Nevenom Jovanović, koja je odgovorna za sve aspekte realizacije: kameru, režiju i montažu.

– Spot skreće pažnju na nadgledanje i kontrolu kojoj smo izloženi, ukazujući na to da se konstantno nalazimo pod budnim okom kamere – kaže u razgovoru za Danas Vladimir Đoković, pevač benda.

Prošlo je skoro tri godine od vašeg poslednjeg koncerta, kako se osećate pred ovaj nastup?

– Da budem iskren, prisutna je tenzija. Mi smo poslednji put svirali na promociji prvog albuma „Opšta teorija besmisla“ u klubu Elektropionir u januaru 2020. Baš kada smo pomislili da krenemo u intezivnu koncertnu promociju, desilo se zatvaranje zbog pandemije i to nas je potpuno izbacilo iz koloseka. Članovi benda su se razišli i posvetili drugim izazovima.

Ipak, uradili ste drugi album?

– Kada je došlo do zatvaranja mi smo već imali veći broj pesama za drugi album i odlučili smo da ga snimimo, iako smo znali da ga nećemo izvoditi uživo. To je bio prilično zahtevan poduhvat, jer smo retko kad bili zajedno u studiju, pa je naš producent Ivan Petrović proveo dosta vremena uklapajući sve to u celinu. Na kraju smo Vladimir Perović, Jovan Blanuša, Vladimir Pavlišin, Stevan Jovičić, Strahinja Hadži Tonić i ja jako zadovoljni kako je album ispao.

Album se zove „Nova Kosmogonija“, odakle dolazi ovaj naziv?

– Mi, kao naučnici, uvek koketiramo sa naučnim pojmovima, to smo uradili birajući ime i za prethodni album. Kosmogonija je grana astrofizike koja se bavi poreklom univerzuma. Osnovno značenje grčke reči „kosmos“ je „red“ odnosno „uređenje“ i, za razliku od naziva vasiona, kosmos označava nešto što ima strukturu. U tom smislu, „Nova kosmogonija“ ispituje poreklo jednog novog uređenja, koji nam se upravo uspostavlja pred očima. O tome govori i naš novi singl „Snežna_jazbina“.

Koliko se nove pesme razlikuju u odnosu na one sa albuma „Opšta teorija besmisla“?

– U muzičkom smislu, nove pesmu su vrlo slične onima sa prethodnog albuma. Naši aranžmani su prožeti različitim uticajima i zbog toga su pesme Gladnih Naučnika žanrovski raznolike. Ima tu indie pop-a, punk‑a i mračnih balada. Sa druge strane, nove pesme su mnogo više politički angažovane i kritički se odnose prema svetu koji nas okružuje. Da bi malo ublažili taj, pomalo, depresivan ton, za naš sledeći singl smo izabrali „Pravo vreme“, koja je jedna tipična ljubavna pop pesma.

U petak imate neku vrstu povratničkog koncerta?

– Kako se približavao trenutak završetka novog albuma, pomislio sam da bi bilo šteta da se ove pesme ne izvedu uživo. Kako su se ostali članovi povukli, ja sam odlučio da oformim bend sa novom grupom ljudi sa kojima bih mogao da koncertno promovišem album. Pre zvanične promocije novog albuma odlučili smo da uradimo ovaj koncert u klubu Atom Akademija i da se nova postava predstavi publici. Slobodan Veličković, Branko Šerbula, Filip Gajić, Đuro Blanuša i Dragomir Ognjenović imaju dosta iskustva u sviranju u različitim beogradskim bendovima, dok je naš najmlađi član, saksofonista Ivan Nešić, student na odseku za džez. Koristim ovu priliku da pozovem vaše čitaoce da dođu na koncert i čuju uživo nove i stare pesme Gladnih Naučnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari