„Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije. Ovoga puta se bavimo baštinom alternativnog roka, odnosno pločama koje su pravo iz andergraunda osamdesetih iznele novu rok estetiku i moralne vrednosti na veliku svetsku scenu“, kazali su organizatori Ciklus razgovora „Zlatne godine“, koji će biti održan u petak u 18 sati, u Klubu Doma omladine Beograda.

Ciklus nudi jedno novo tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, posebno popularne muzike 20. veka, a ovog petka biće reči o bendu Sonic Youth, i abumu “Goo” (1990) i bendu The Lemonheads i albumu “It’s A Shame About Ray” (1992).

Ploče donose Žikica Simić i Dragan Ambrozić.

Povodom benda Sonic Youth, ukazano je da su „posle skoro deset godina rada, predvodnici alternativnog roka snimili album kojim su se probili na svetsko tržište.

-“Goo” je ona ploča koja se pamti i definiše svoje doba. Izašla je malo pre nego što će se pojaviti grunge, praktično ga najavljujući, i sadrži sve elemente koji će ga proslaviti – glasan zvuk, nekomercijalan stav, i ideologiju otpadništva od društvenih normi. “Noise” estetika koju su Sonic Youth pretvorili u artistički iskaz od globalnog značaja, konačno je stigao do mnogo ljudi, a sama grupa je došla najbliže tome da postane deo sistema zvezda velikih izdavačkih kuća – istakli su organizatori i dodali da je “Goo” bio vrhunac njihovog dotadašnjeg truda da spasu umetnost rokenrola od propadanja i modernizuju ga, tako da izrazi sentiment kraja XX veka.

Za drugi bend su kazali da, „menjajući se iz hardcore punk benda u melodični pop-rok sastav, Lemonheads su pravili sve bolje i bolje pesme još od kraja osamdesetih.

– Kad je izašao ovaj album, svi su postali svesni da se Evan Dando pretvorio u jednog od najboljih singer-songwritera svoje generacije. Uspostavljajući most između hipi tradicije i novog undergrounda, sa lakoćom je doneo više topline i ljudskog dodira u inače visoko-isfabrikovanu popularnu muziku, nego što je to iko mogao da očekuje. I ne samo to, već je bio na glasu kao frajer svetskog glasa, što stvarno nije bila zanemarljiva informacija. Dando je sav svoj talenat skoncentrisao na ovu ploču u pravom trenutku, kad su alternativne vrednosti polako zakoračile u mainstream kulturu i tako je ostao upamćen kao jedna od ikona svog doba“, primetili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari