Prateći rasprodate koncerte izašao i Pixies at the BBC, 1988-91 album 1foto (BETAPHOTO/NEBOJŠA MICKOVIĆ)

Prateći rasprodate koncerte Pixies u Dablinu, Mančesteru, Londonu, Amsterdamu i Parizu, 8. marta je izašao Pixies at the BBC, 1988-91 za 4AD. Ovo izdanje biće prvi put dostupno na vinilu, a takođe i na dvostrukom CD-u i u HD digitalnom audio formatu.

Između 1988. i 1991. godine – tokom godina kada su bili deo izdavačke kuće 4AD – Pixies su snimili šest sesija za BBC, pet za John Peel-a i jednu za Mark Goodier-a. Hvatajući sirovu energiju živih nastupa benda, ove sesije su odmah bile značajne, označavajući trenutak kada su Black Francis, Kim Deal, Joey Santiago i David Lovering bili u punom zamahu.

Među dvadeset i četiri pesme koje su snimljene u ovom periodu (uključujući dva dupla singla – ‘Allison’ i ‘Wave of Mutilation’) nalaze se favoriti kako sa mini-albuma „Come on Pilgrim”, tako i sa tri od njihova četiri studijska albuma za 4AD. Tu su takođe i tri obrade; i to „Wild Honey Pie“ od The Beatles-a, „(In Heaven) Lady in the Radiator Song“ iz filma „Eraserhead“, i „Hang On To Your Ego“ od The Beach Boys, pesma koju je Black Francis kasnije obradio na svom prvom solo albumu pod imenom Frank Black.

Originalno izdat na CD-u 1998. godine, ovaj novi izdanak sada uključuje sve pesme sa šest sesija i prikazane su hronološki, što su fanovi dugo tražili. Dolazi nam kao trostruki LP i dvostruki CD, a omot je takođe nov, sa prelepim crno-zlatnim dizajnom Chrisa Bigga. Dizajnom koji se zaista ističe, Chris odaje počast preminulom vizuelnom direktoru benda, Vaughanu Oliveru, koristeći neviđene arhivske slike Pixies koje je napravio dugogodišnji saradnik Simon Larbalestier.

Pixies
foto: Tom Sheehan, (Boston, januar 1988)

Istog dana kada se ovo izdanje pojavljuje, Pixies će biti u Dublinu na prvoj večeri rasprodate koncertne turneje, gde će u potpunosti izvoditi oba albuma „Bossanova“ i „Trompe le Monde“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari