Britanski kompozitor Džon Beri, koji je dobio pet Oskara ali je najpoznatiji po muzici koju je radio za Džejms Bond filmove, preminuo je u 77. godini života.


– Mislim da Džejms Bond ne bi bio tako kul da nije bilo Džona Berija – rekao je Dejvid Arnold, kolega kompozitor koji je i sam radio na muzici za tajnog agenta 007.

Iako je prvobitno bio pijanista, Beri se u jednom trenutku zainteresovao za džez, a potom naučio i da svira trubu. Krajem pedesetih godina prošlog veka postao je vođa grupe Džon Berijeva sedmorka u kojoj je bio i gitarista Vik Flik, čiji rif dominira muzikom koja se čuje na početku Džejms Bond filmova. Beri je bio pozvan da pomogne kada se radio prvi film o tajnom agentu 007, pošto je producent bio nezadovoljan muzikom za „Dr. Noa“. Rezultat je poznat – jedna od najpoznatijih filmskih tema svih vremena. Inače, pored pet Oskara, Beri je u karijeri dobio i četiri Gremi nagrade. Kada je reč o Bond filmovima, Beri je između ostalih radio muziku za „Goldfinger“, „Iz Rusije s ljubavlju“, „Samo dvaput se živi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari