Prvi Bazzum džez festival održan u Užicu 1Foto: Slobodan Simić

Džez festival Bazzum održan je prvi put u Užicu, u organizaciji užičkog Udruženja ljubitelja džeza Jazzere, osnovanog 1993. godine.

Time se Užice svrstalo među 16 gradova u Srbiji u kojima se godinama priređuje taj festival.

Na festivalu, koji je podržao Grad Užice, od 28. do 30. juna u Narodnom pozorištu su nastupili Hot Club of Belgrade, kvarteti Vladimir Maričić, Dragan Ćalina, Ivan Radivojević, Max Kochetov Quartet i Sanja Marković.

Uoči festivala, na Trgu partizana, svirali su užički bendovi „Jazz blanse“ i „Jazz Republik“.

Prvi Bazzum džez festival održan u Užicu 2
Foto: Slobodan Simić

Osim koncerata, u okviru pratećeg programa, u Gradskom kulturnom centru je otvorena izložba slika na temu džeza, autora Dragana Nešića.

U istom prostoru, promovisana je knjiga „Jazz face“, novinara Vojislava Pantića.

Vlada Maričić je, u sali Skupštine grada, održao džez radionicu, a u Narodnoj biblioteci je otvoren legat Žarka Petrovića.

„Trudio sam se da u program festivala uvrstim neke od najboljih džez bendova u Srbiji, a Srbija ima veoma razvijenu džez scenu“, oceno je Vlada Maričić, umetnički direktor festivala i dodao da je narednih godina u planu da Užice ugosti i muzičare iz inostranstva.

Prvi Bazzum džez festival održan u Užicu 3
Foto: Slobodan Simić

On je istakao da je „festival višeznačan – ima funkciju podizanja kulturnog nivoa grada, edukativnu, pa i zabavnu funkciju, te da može biti primer poželjnog kulturnog modela za Srbiju“.

„Nadam se da će se, nakon nekoliko godina organizovanja festivala, otvoriti i neki džez klub u Užicu u kojem će se tokom cele godine čuti džez svirka“, dodao je Maričić.

Radiša Selaković, predsednik udruženja Jazzere, objasnio je da festival prevazilazi lokalne okvire, te da su to udruženje i Vlado Maričić osmislili koncept njegovog razvoja za narednih pet godina.

Prvi Bazzum džez festival održan u Užicu 4
Radiša Selaković/Foto: Grad Užice 

„Namera nam je da festival u Užicu, kvalitetom i organizacijom, podigneno na što viši nivo“, kazao je Selaković i objasnio da Udruženje ljubitelja džeza želi da taj festival „bude istinski visokokvalitetan i da odbrani džez od svih komercijalnih upliva koji ga nagrizaju“.

Džez u muzičkoj školi

Selaković  je kazao da je užička Srednja muzička škola „Vojsilav Lale Stefanović“ podnela zahtev za akreditaciju odseka za džez i najavio da će Udruženje ljubitelja džeza, pomoći tu aktivnost škole tako što će pokušati da učenicima tog smera obezbedi besplatne udžbenike.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari