Ove godine prvi put na Exitu gostuje beogradski Kulturni centar Grad, i to na jednom od najeklektičnijih kutaka – Suba stejdžu. Takođe po prvi put na Exitu, festival Resonate ima svoj lounge kutak, gde posetioci svakog dana od 22.30 mogu da slušaju muziku po izboru talentovanih domaćih mladih umetnika.


Kulturni centar Grad će pokušati da makar na četiri dana prenese deliće atmosfere koja se poslednje tri godine stvara u magacinskom prostoru ispod Brankovog mosta. Ideja je da se napravi relaksirajuća atmosfera i kutak koji će vizeulno i zvučno predstavljati jedinstvenu tačku na jednom od najvećih evropskih festivala. Suba kutak će ove godine biti specijalno dekorisan svetlosnim instalacijama Aleksandre Stratimirović, koje su već postale zaštitni znak Gradske bašte. Tu će biti i specijalno adaptiran nameštaj za predah između šetnji po „Gibraltaru na Dunavu“. Ekipa okupljena oko Kišobrana će posetiocima pružiti potpuno nesvakidašnji doživljaj u vidu interaktivne video instalacije na bedemima Petrovaradinske tvrđave koja je rezultat višemesečne VJ radionice u KC Gradu pod nazivom Vizuelno igralište. Takođe, tokom trajanja festivala biće održana promocija tek objavljene, druge u serijalu Gradskih priča, knjige „Prostor za mokrog psa“. Ova zbirka okuplja autore nove generacije iz Srbije, Bosne, Hrvatske i Crne Gore koji su pisali kratke priče za mlade ili o mladima.

Duh Grada će biti delom predstavljen i projekcijom filma „Gold Along the Banks“, autora Nikole Zečevića. Film govori o savremenoj beogradskoj kreativnoj sceni koja se većinom okuplja i stvara u KC Gradu. I kao što je Mitar Subotić Suba više nego uspešno eksperimentisao melodijama i ritmovima iz celog sveta, tako će i muzički program ovog dela Exita doneti vibracije sa raznih meridijana. Na Suba stejdžu ove godine nastupa najbolji novi mađarski bend Volcova Sisters, kao i najvrelija španska elektronska atrakcija iz Madrida The Zombie Kids. Zatim gostuje jedna od najzanimljivijih evropskih dens etiketa, BMKLTSCH Records, koja će se predstaviti kroz fantastični Equalizer šou praćen impresivnim video mapingom. Suba će ugostiti i predstavnike ruske underground scene kao što su najzapaženiji novih ruski indie bend Trud, garažna atrakcija iz St. Peterburga – Elektra Monsterz, kosmo-dens bend Stoned Boys, i DJ-evi Ishome, Mark Schedrin i Leonid Lipelis. Sa bliskog istoka nam dolazi The Middle Beast, dok će Suba stejdž ove godine zatvoriti Playground Syndicate, koji dolazi kao rezultat bratimljenja festivala Exit i Bestival. Kulturni centar Grad će doprineti muzičkom programu Sube svojim najpopularnijim večerima: It’s A Dubstep Thing, Idemo Na Mars & Banda Panda.

U okviru programa Resonante na Exitu nastupaju – Kišobran DJ tim sa onim najboljim od svetskog alternativnog rocka, od preteča do današnjih heroja, sve ono za šta je vredelo živeti i slušati rokenrol. U petak će nastupiti Jan Nemeček, jedan od naših najtalentovanijih umetnika u oblasti savremene klupske elektronske muzike i njegova beskompromisna autorska vizija – audio performans kome nije na umu samo zabava. U subotu DJ Žozi i DJ Galeb, predvodeći novi talas domaćih hip hop DJ-a, svojim nastupom vode sa one strane strogih žanrovskih podela. Za poslednji dan Exita, u nedelju, najavljen je projekat Nemanja Aćimović, Vukašin Marković, Boris Mladenović i njihov autorski, konceptualni live super-session do ranih jutarnjih časova, koji najavljuje novu spektakularnu saradnju utemeljenu na iskustvima beogradskog undergrounda. Pored muzičkog programa, posetioci ovog zanimljivog kutka na Exit festivalu svake večeri od 21 sat mogu da prate Resonate visual, koji će predstaviti film o prvom, martovskom Resonate festivalu, video radove umetnika koji su se tom prilikom predstavili publici, snimke radionica i predavanja. Mnoštvo Resonate svetla i boja pratiće i Resonate muzički eksperiment.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari