Legendarni novosadski hevi pank rok bend Ritam nereda održaće večeras u Gan klubu jednu od svojih energičnih, žestokih i beskompromisnih svirki po kojima su poznati tokom već 20 godina duge karijere. Pre godinu dana objavili su svoj aktuelni, deseti album pod nazivom „Paralelni svet“, koji je izašao u dve forme: kao digipak CD u izdanju Studentskog kulturnog centra Novi Sad i u digitalnom formatu kao besplatan download sa sajta www.exitmusic.tv.

Po mišljenju brojnih kritičara, deseti, jubilarni album „Paralelni svet“ predstavlja do sada najzrelije i najbolje izdanje benda Ritam nereda. Težak i oštar zvuk, prepoznatljivi refreni, virtuozne, moćne deonice i vrlo kvalitetna produkcija, ovo izdanje čine obaveznim ne samo za brojne fanove benda, već i za sve ljubitelje čvrstog gitarskog zvuka. Album „Paralelni svet“ je snimljen u studiju Barba u Beogradu (producent Dejan Vučković) i u studiju Fabrika 13 u Ljubljani (postprodukcija Boban Milunović). U bendu su Boban – gitarista, pevač i tekstopisac, bubnjar PJ, basista Mire i novi gitarista Sale Friš. Pred večerašnji koncert, razgovarali smo sa basistom Miroslavom Mijatovićem.

* Aktuelni album „Paralelni svet“ je vaš jubilarni, deseti album – kakve je promene doneo u zvuku benda?

Zvuk je čvršći, jači i bolji nego ikad ranije. Kao i svaki prethodni, i ovaj album je doneo promene, velike i nabolje. Te promene su nam zamajac za dalje. Ali mi smo u principu ostali isti – oni stari.

* Kakve su reakcije fanova na nove pesme, da li su se neke već izdvojile kao hitovi?

Imali smo preko 60.000 daunloudova sa Exitmusic sajta i svih 1.000 digi-pak diskova su prodati. Pesme „Crni krovovi“, „Elita“, „Masa kritična“ i „Paklena mašina“ su se pokazale kao hitovi i već su na našem stalnom repertoaru na koncertima.

* Već 20 godina prašite i imate pozamašnu bazu fanova koja se vremenom ne smanjuje, naprotiv. U čemu je tajna?

Radimo, vežbamo, sviramo, i dalje volimo to što radimo, trudimo se – možda je tajna baš u tome.

* Koliko vam znači muzika i šta je za vas „paralelni svet“?

Muzika izaziva osećanja, svakome, a pogotovo na našim koncertima i zato je nezaobilazna. Taj osećaj je nezamenjiv. To je ono što ostaje posle svakog koncerta. Sve izvan toga je paralelni svet.

* Poznati ste po žestokim svirkama – da li nas to očekuje i večeras u Gan klubu i šta će se naći na set-listi?

Jedva čekamo nastup u Gan klubu. Nedavno smo nastupali na Koncertu godine u Novom Sadu pred 7.000 ljudi, a ova svirka će biti prsa u prsa – tome se najviše i radujemo. Biće to klasičan koncert Ritma nereda, sviraćemo sve naše najbolje stare i nove pesme – sve ono što se očekuje i još više. A biće i iznenađenja. Vidimo se!

Sinonim za kvalitetnu svirku 20 godina

Ritam Nereda sa svojom obimnom diskografijom, mnogobrojnim izdanjima i reizdanjima za razne izdavače tokom 20 godina karijere uvek su imali veliku bazu fanova i za naše uslove visoke tiraže, predstavljajući redak primer autorski veoma plodnog sastava, koji stalno menja i poboljšava svoj zvuk stvarajući prepoznatljiv stil. Da je Ritam nereda na našoj muzičkoj sceni tokom godina postao sinonim za kvalitetnu svirku, potvrđuju i, između ostalih, Henry Rollins (Rollins band) i Bill Gould (Faith No More), koji su posle slušanja njihovih koncerata tražili da se upoznaju sa bendom. Ritam Nereda beleži i nastupe sa velikim imenima kao što su Motorhead i Red Hot Chilli Peppers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari