rtsFoto: Shutterstock/BalkansCat

Jutjub kanal RTS je problem oko koga nacionalni servis danima razmenjuje reči sa agencijom Connected Agency.

RTS se pre nekoliko dana oglasio saopštenjem u kojem se navodi da postoje određeni problemi sa agencijama koje zastupaju pojedine muzičke autore.

U tom saopštenju navedeno je da agencije „pokušavaju da naplate neosnovano visoke iznose naknada za autore koje zastupaju, ignorišući realne finansijske prihode ovih kanala.“

Nakon toga oglasila se agencija „Connect Network“ koju RTS pominje i u saopštenju navela da su u pitanju neistine, da javni servis „punu deceniju monetizuje na pesmama bez dozvole autora“, kao i da su im stizale preteće vajber poruke od čelnih ljudi RTS.

Sada je redakciji Nova.rs dostavljeno još jedno saopštenje pomenute agencije, koju potpisuje direktorka Sanja Ćajić i koje prenosimo u celosti:

„Radio Televizija Srbije nije smela da interaktivno delo učini dostupnim, samim neovlašćenim objavljivanjem autorskog dela, proizvodnjom, stavljanjem u promet, prodajom na digitalnim platformama, od 2012. godine pa sve do sad su napravili niz krivičnih dela.

Zakon je jasno definisan pa tako član (Krivična dela protiv intelektualne svojine) 198,199 citiram:

Član 198

(2) Ko bez dozvole autora izmeni (svaka sinhronizacija je izmena) ili preradi tudje autorsko delo ili izmeni tudju interpretaciju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(3) Ko stavlja u promet primerke tudjeg autorskog dela (monetizacija-prodaja na youtube na primer ) ili interpretacije na način kojim se vredja čast i ugled autora ili izvodjača kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Član 199

(1) Ko neovlašćeno objavi, snimi, umnoži, ili na drugi način javno saopšti u celini ili delimično AUTORSKO DELO , interpretaciju, fonogram, videogram, emisiju, računarski program ili bazu podataka, kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Kaznom iz stava 1.ovog člana kazniće se i ko stavi u promet ili u nameri stavljanja u promet drži neovlašćeno umnožene ili neovlašćeno stavljene u promet primerke AUTORSKOG DELA, interpretacije, fonograma, videograma, emisije, računarskog programa ili baze podatka.

(3) Ako je delo iz stava 1 i 2og člana učinjeno u nameri pribavljanja imovinske koristi za sebe (Što je RTS uradio samim postavljanjem linkova na digitalne platforme) učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina!

Da pojasnimo, RTS od 2012 godine sasvim besplatno koristi autorska prava bez i jedne jedine autorske dozvole, stavlja ih u promet na digitalne platforme, neovlašćeno se bogati na račun autora, što je nedopustivo.

Nije ni bitno dal je RTS zaradio 100 dinara ili deset miliona dinara, bitno je da to nisu smeli, da nisu imali pravni osnov, da su prekršili moralna načela i poslovnu etiku i da istim tempom to rade i dalje.

RTS i dalje ne poštuje autore, ni dan danas na njihovim Youtube kanalima nisu uredno potpisani autori, što je povreda moralnih prava autora.
Autor ima isključivo pravo da štiti integritet svog dela, i to naročito ( Član 17 )

1) Da se suprotstavlja izmenama svog dela od strane neovlašćenih lica, što je u ovom slučaju RTS

2) Da se suprotstavlja javnom saopštavanju svog dela u izmenjenoj ili nepotpunoj formi ( svaka nova live verzija, cover je izmenjeno delo)

3) Da daje dozvolu za preradu svog dela ( Koju RTS nikada nije tražio )

Uzimajući u obzir da pravna služba RTSa i te kako dobro poznaje zakone o autorskim i srodnim pravima dolazimo do toga da su namerno oštetili autore.

Povredom člana 31 su pokazali svoje nepoštovanje prema autorima i ako im je bilo jasno da po članu 31 AUTOR IMA ISKLJUČIVO PRAVO DA DRUGOME DOZVOLI ILI ZABRANI PRILAGOĐAVANJE, ARANŽIRANJE I DRUGE IZMENE DELA.
Da zaključimo,

RTS kako je naveo Gospodin Graić oduvek bio opredeljen za tržišno poslovanje i za potpuno poštovanje zakona Republike Srbije, što se iz ovog ugla ne vidi. Vidi se samo da su namerno prekršili sve zakone Republike Srbije i da su oštetili autore na sve moguće načine.

Da napomenem još jedan put, da nisu smeli ni jedan jedini dinar da zarade na digitalnim platformama bez autorskih dozvola, i da ne mogu od 100 procentne eksploatacije nuditi autorima netransparentne i mizerne isplate, da ne mogu doveka kriti analitiku i na taj način legalizovati sve svoje bespravne radnje tokom svih ovih godina.

Autor ima prava čak na 100 procentnu nadoknadu, koju nikada nismo tražili. Da na neki drugi način malo pojasnimo figurativno.

Na primer neko nam je ukrao auto, posle deset godina smo pronašli lopova koji je taksirao sa našim vozilom punih deset godina… Lopov se poziva na to da je po zakonu ukrao naš auto , da je pošteno sa našim vozilom taksirao i vozio stranke. Sad bi da nam vrati felnu, jer je auto slupan… Ali i ta felna nema tržišnu vrednost nego nam nudi 3 dinara za nju!“

Izvor: Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari