– Američka filmska akademija u nedelju uveče će 82. put dodeliti Oskare najboljim ostvarenjima i pojedincima. Domaćini ovogodišnje dodele biće Stiv Martin i Alek Boldvin, što će biti prvi put posle skoro 20 godina da će glamurozna ceremonija imati više od jednog voditelja.


Sandra Bulok bi ovog vikenda mogla da postane prva glumica koja bi zabeležila bizaran dvostruki trijumf – prvo osvajanje Zlatne maline koja je antipod nagradama Američke filmske akademije i dodeljuje se za najlošija ostvarenja i role u njima, pa potom i Oskara. Jedna od njenih manje uspešnih uloga je u romantičnoj komediji „All About Steve“, kojeg je kritika sasekla prošle godine, a s druge strane tu je i rola u „The Blind Side“ koja joj je već donela nagrade kao što je Zlatni globus i priznanje Udruženja glumaca. Ono što će istinske poštovaoce Zlatne maline obradovati je najava Bulokove da će se pojaviti na dodeli ovog priznanja. S obzirom na već osvojene nagrade mnogi se slažu da je Sandra Bulok veći favorit za Oskara nego Meril Strip. „Izgleda da postoji konsenzus oko toga. Ovo je podsetnik da ponekada Oskara ne dobija najbolji film ili glumac. Nekada on stiže na adresu onoga čije je sada red. Izgleda da je sada došao red na Sandru“, napisao je Tom O’Nil iz Los Anđeles Tajmsa.

S druge strane pobedio ili izgubio u trci za Oskarom, Džejms Kameronov „Avatar“ je već osigurao svoje mesto u holivudskoj istoriji. S obzirom na 3D uspeh, on je postao kamen temeljac kao što je to bio dolazak zvučnog filma 1920-tih ili boje 1930-tih. Ovakva potvrda je stigla i od Američkog filmskog instituta koji je „Avataru“ odao počast za „pionirski napor u razvoju ljudske mašte“. Kameronu međutim, kada je Oskar u pitanju, ne ide u prilog tradicija. Kada su prva dva SF blokbastera bila nominovana u kategoriji najboljeg filma, elegantno su izgubili. Vudi Alenova komična drama „Eni Hol“ je 1977. godine bila bolja od Džordž Lukasovih „Zvezdanih ratova“, a pet godina kasnije filmska biografija „Gandi“ Ričarda Atenboroua je pobedila Spilbergovog „E.T. – Vanzemaljca“. Sada je situacija slična sa „Avatarom“ koji ima 700 miliona dolara zarađenih u Severnoj Americi, a za glavnog protivnika ima „The Hurt Locker“ (samo 12,6 miliona zarade), kome mnogi kao favoritu iz senke ipak daju velike šanse za osvajanje glavnih Oskara (oba filma imaju po devet nominacija). Ako film Ketrin Bigelou osvoji Oskara za najbolji film biće to ujedno ostvarenje sa najmanjom gledanošću kojem je to uspelo, a ona bi kao režiser mogla postati prva žena kojoj je to pošlo za rukom. Kada je „The Hurt Locker“ u pitanju bitno je napomenuti i da je Nikolasu Kartijeru, koproducentu filma, zabranjeno da prisustvuje ceremoniji dodele Oskara. Američka filmska akdemija ovo je odlučila posle otkrića da je Kartijer slao mejlove glasačima u kojima ih je navodio da glasaju za njegov film, a ne za „film koji je koštao 500 miliona dolara“, što je jasna aluzija na „Avatara“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari