Sud odlučio da Rodžer Voters sme da svira u Frankfurtu 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Uz optužbe za antisemitizam, grad Frankfurt i pokrajina bile su otkazale nastup britanskog muzičara Rodžera Votersa. Sada je sud rekao suprotno – nema pravnog osnova da se koncert zabrani.

Muzičar Rodžer Voters (79) ipak bi trebalo da nastupi u Frankfurtu krajem maja nakon što je Upravni sud u tom gradu odlučio da gradske i pokrajinske vlasti nemaju prava da spreče njegov koncert.

Prethodnu su grad Frankfurt i pokrajina Hesen naložili gradskom Sajmu da otkaže nastup čuvenog muzičara 28. maja, tvrdeći da je Voters „jedan od najuticajnijih antisemita na svetu“, što je optužba koju on odbacuje.

Očekuje se da se sada grad i pokrajina žale na odluku suda saopštenu u ponedeljak. Prema njoj, ne postoji pravni osnov za otkazivanje koncerta za koji je postojao valjan ugovor o nastupu u „Svečanoj hali“ (Festhalle) frankfurtskog sajma.

Svinja sa Davidovom zvezdom

Prema odluci suda, nema naznaka da Volters na svojim nastupima čini krivična dela poput podsticanja na mržnju niti da prikazuje zabranjene nacističke simbole, osim u sklopu umetničkih sloboda.

Grad Frankfurt je ranije otkazivanje koncerta pravdao Votersovim ranijim nastupima sa balonom u obliku svinje sa Davidovom zvezdom i logotipima izraelskih firmi na čiji bojkot poziva.

Osnivač kultnog benda Pink Flojd se smatra pristalicom Pokreta za bojkot, deinvestiranje i sankcije (BDS), koji traži povlačenje Izraelaca iz zaposednutih palestinskih oblasti.

Cilj pokreta je, kako navode, politička, ekonomska i kulturna izolacija države Izrael, da bi se, kako se navodi, okončala okupacija arapske zemlje. Kritičari smatraju da se time dovodi u pitanje pravo Izraela na postojanje.

Sam Voters je u prošlosti više puta tražio od umetnika da ne nastupaju u Izraelu. U intervjuima je Izrael poredio sa nacističkim režimom i aparthejdom u Južnoj Africi.

Najavljene demonstracije

Jevrejska zajednica Frankfurta je navela da nema razumevanja za odluku suda. Kako navode, njome se „dokazanom antisemiti doslovno postavlja bina u Frankfurtu“.

Oni su najavili demonstracije protiv koncerta jer „neće skrštenih ruku da gledaju kako mrzitelj Jevreja poput Rodžera Votersa izbacuje antisemitski otrov“.

Votersov menadžment i advokati sve vreme su odbacivali optužbe o antisemitizmu kao „neutemeljene“. „Gospodin Voters veruje da bi ovaj eklatantan pokušaj da se on ućutka, mogao da ima ozbiljne i dalekosežne posledice po umetnike i aktiviste širom sveta“, naveli su kada je Frankfurt otkazao koncert.

Na platformi change.org bila je pokrenuta peticija kojom se tražilo da se Votersu omoguće nastupi. Među potpisnicima su, između ostalih, Erik Klepton, Piter Gabrijel, Suzan Sarandon i slikar Džulijan Šnabel.

Sada je menadžment muzičara saopštio da se Voters raduje nastupu u Frankfurtu.

Pet koncerata u Nemačkoj

Voters u okviru turneje „This is not a drill“ ima pet najavljenih koncerata u Nemačkoj u maju. U Minhenu, Berlinu, Hamburgu i Kelnu gradske uprave nisu se odlučile da pokušaju zabranu.

U Kelnu će grad umesto toga organizovati kontra-priredbe i debate, a grad Minhen će u vezi sa koncertom, kako je najavljeno, poslati poruku protiv antisemitizma i za suverenitet Ukrajine.

Rodžers, naime, na Zapadu važi i kao proruski nastrojen. Iako je osudio agresiju na Ukrajinu, on je rekao da ruska akcija nije bila „neisprovocirana“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari