Tina TarnerFoto: EPA-EFE/MACIEJ KOSYCARZ

Danas, 24. maja, preminula je Tina Tarner, jedna od najznačajnijih pevačica u istoriji rok i pop muzike. Imala je 83 godine.

Tina Tarner je rođena kao Ana Mej Bulok 26. novembra 1939. godine u Braunsvilu u Tenesiju. Ona je odrasla u Natbušu u istoj američkoj državi. Već u detinjstvu zavolela je muziku, pa je pevala u crkvenom horu svog gradića. Kao tinejdžerka priključila se bendu Ajka Tarnera, koji je bio impresioniran njenim talentom, naročito kada je čuo Tinino izvođenje pesme „You Know I Love You“ BB Kinga.

Njen novi muzički partner dao joj je umetničko ime Tina Tarner. No, odnosi između njih dvoje od samog početka saradnje i ljubavne veze bili su turbulentni. Naime, muzičar ju je i fizički i emotivno zlostavljao.

„Moja veza sa Ajkom bila je osuđena na propast onog dana kada je shvatio da ću mu ja biti zlatna koka. Mislio je da mora da me kontroliše, ekonomski i psihološki, kako ga nikad ne bih napustila“, napisala je Tarner u svojoj biografiji „Moja ljubavna priča“ iz 2018.

Grupa „Ike and Tina Turner“ debitovala je sa singlom „A Fool in Love“ u julu 1960. godine, koji se probio u top 30 u SAD i započeo niz uspešnih singlova benda na top listama. Njihovi energični živi nastupi, međutim, bili su ono što ih je proslavilo.

Godine 1964. potpisali su ugovor sa diskografskom kućom Loma Records, koja je ubrzo objavila njihov album „Live! The Ike & Tina Turner Show“.

U drugoj polovini 1960-ih sarađivali su sa nekim od najvećih imena u rok i pop muzici. Fil Spektor je producirao njihov singl „River Deep – Mountain High“ iz 1966. godine, bili su predgrupa Rolingstonsima na turneji u Velikoj Britaniji i kasnije u SAD, a zvezde uključujući Dejvida Bouvija, Slaja Stouna, Šer, Elvisa Prislija i Eltona Džona gledale su njihove nastupe u Las Vegasu.

I pored uspeha u muzičkoj industriji, Tina više nije mogla da toleriše Ajka, koji je konstantno bio nasilan i neveran, pa ga je ostavila 1976. godine. Njen poslednji singl s grupom bio je „Baby, Get It On“ iz filmske adaptacije rok opere „Tommy“ benda The Who iz 1975.

U razvodu, okončanom 1978. godine, Tarner je dobila samo dva automobila i pravo na svoje umetničko ime.

Tarner, koja je već izdala dve solo ploče, nastavila je da izdaje albume i singlove, ali tek s izlaskom njenog petog albuma „Private Dancer“ 1984. godine postala je globalna pop ikona i po popularnosti prestigla svoj nekadašnji bend.

Tarner je kasnije rekla da je preokret u njenoj karijeri, ali i ličnom životu, nastao, između ostalog, zahvaljujući njenoj posvećenosti budizmu.

Osim muzike, Tina Tarner se oprobala i u glumi. Godine 1985. pojavila se u filmu „Max Beyond Thunderdome“ sa Melom Gibsonom. Njeni prvi memoari, naslovljeni „Ja, Tina“ izašli su 1986. godine i postali su globalni bestseler. Kasnije su adaptirani u film „What’s Love Got to Do With It?“ (1993), u kome je poznatu pevačicu tumačila Anđela Beset.

U 1995. je izašao singl „GoldenEye“, koji je muzička zvezda snimala za potrebe istoimenog filma o Džejmsu Bondu.

Tarner je najavila da se povlači 2000, godinu dana nakon što je objavila svoj poslednji solo album, „Twenty Four Seven“. Ipak 2008. godine se na kratko vratila muzici. Održala je nastup zajedno sa Bijonse na dodeli Gremi nagrada i koncertnom turnejom obeležila 50 godina karijere na muzičkoj sceni.

To je definitivno bio kraj. „Jednostavno sam bila umorna od pevanja i uveseljavanja drugih“, rekla je za Njujork Tajms 2019. i dodala: „To je sve što sam radila ceo život.“

Tarner je sarađivala na mjuziklu „Tina“ sa Filidom Lojd, koji je imao premijeru 2018. godine. „Ovaj mjuzikl nije o mojoj slavi. On je mom putu dotle. Želim da publika izađe iz pozorišta s mišlju da je ipak moguće pretvoriti otrov u lek”, izjavila je Tarner o hit mjuziklu.

Godine 2021. primljena je u Rokenrol kuću slavnih kao solo umetnica, trideset godina nakon što su „Ike And Tina Turner“ primljeni u istu instituciju.

Tarner se 2013. udala za Nemca Ervina Baha, nakon 27 godina veze. Od tada je s njim živela u Švajcarskoj kao državljanka ove zemlje.

Iste godine doživela je moždani udar, a 2016. joj je dijagnostikovan rak debelog creva. Zbog visokog krvnog pritiska, imala je problema i s bubrezima, pa je 2017. morala da uradi transplantaciju.

Njen prvi sin, Kreg Rejmond Tarner, umro je u julu 2018. Nažalost, izgubila je i drugog sina Ronija.

Nakon borbe sa teškom bolešću, Tina Tarner je preminula 24. maja 2023. u 84. godini života. Iza sebe je ostavila sinove Ajk Tarnera mlađeg i Majkla Tarnera, koje je usvojila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari