Večeras se održava dodela nagrada Gremi 2023. godine: Poznato je ko su najveći favoriti 1Foto: Robyn BECK / AFP / Profimedia/Gremi dodela nagrada 2023

Najsjajnije zvezde pop muzike naći će se na dodeli Gremija 2023. godine u Los Anđelesu u nedjelju, a u središtu pažnje biće revanš između Beyonce i Adele, piše Index.hr

Kendrick Lamar, Harry Styles i Taylor Swift su takođe među favoritima na 65. dodeli američkih muzičkih nagrada, koja će biti krcata zvezdama.

Nastupiće, među ostalima, Styles, Bad Bunny, Lizzo i Mary J. Blige, a voditelj će kao i prošli put biti komičar Trevor Noah.
Beyonce predvodi s nominacijama u devet različitih kategorija, sledi je reper Lamar s osam, a britanska pevačica Adele i kantautorka Brandi Carlile imaju sedam nominacija.

Najznačajnije veče sveta muzike održava se nakon godine izuzetno uspešnih albuma, uključujući Beyoncein album Renaissance, pulsirajuću zbirku klupskih pesama, i Adelein album 30, nadahnut njenim raskidom, majčinstvom i teskobom. Njihovi će albumi odmeriti snage u najprestižnijim kategorijama šest godina nakon što je Britanka pobedila Beyonce i njen konceptualni album Lemonade.
Obe pevačice su zaplakale 2017. kad je Adele nakon pobede nazvala Beyonce svojim uzorom i publici rekla da je nagradu trebala osvojiti ona.

Ishod takmičenja oživeo je staru kritiku da Akademija za diskografsku umetnost i nauku, koja dodeljuje nagradu, neprestano propušta da nagradi afroameričke umetnike.

Američki časopis za muzičku industriju Billboard predvideo je da će Beyonce osvojiti nagradu u kategoriji za najbolji album, dok će u kategoriji za najbolju pesmu pobediti Adele sa svojim singlom Easy On Me.

No iznenađenja na prethodnim dodjelama pokazuju da zaista svatko može pobediti.

U svakom slučaju, Beyonce s ovogodišnjim brojem nominacija nastavlja pisati povest – izjednačila se sa svojim suprugom Shawnom Carterom, poznatijim kao Jay-Z, te oboje imaju rekordnih 88 nominacija.

Beyonce, koja je već postala žena s najviše Grammyja, mogla bi prestići i dirigenta Georga Soltija, koji ima najviše nagrada u istoriji, pobedi li u četiri kategorije u nedelju.

Trenutno deli drugo mesto s muzičarem i producentom Quincyjem Jonesom s osvojenih 28 nagrada.

Nova-stara Swift – Bad Bunny, neupitno najveći komercijalni umetnik u svetu, ima šanse u tri kategorije sa svojim albumom Un Verano Sin Ti, koji bi mogao osvojiti nagradu za najbolji album godine. To je prvi album u celosti na španjolskom jeziku koji ima mogućnost osvojiti nagradu, a velika portorikanska regeton zvezda je prvi put nominovana za najbolju solo izvedbu.

Styles, Lizzo i Doja Cat su takođe među favoritima, a pop diva Swift bi napokon mogla osvojiti nagradu za najbolju pesmu godine, koja joj već duže vreme izmiče. Swift, koja iznova snima svojih prvih šest albuma zbog spora o autorskim pravima, ima šanse da osvoji prestižnu nagradu za najbolju pesmu godine s 10-minutnom verzijom pesme All Too Well.

Originalna pesma je izašla 2012. na njenom albumu Red, ali joj je dozvoljeno takmičenje jer je reč o proširenoj verziji koja sadrži više od 50 posto novog materijala.

Novi TikTok umetnici

Nakon što je nekoliko puta nagrada za najbolje nove umetnike dodijeljena jasnim favoritima, Oliviji Rodrigo, Megan Thee Stallion i Billie Eilish, nedjeljna trka u toj kategoriji je neizvesna.

Kategorija je postala šarolika i odražava uticaj internet doba na popularnu muziku, a mnogi od izvođača, uključujući Brazilku Anittu, italijanske rokere s Eurovizije Maneskin i repera Lattoa, slavu su stekli na društvenoj mreži TikTok. Južnokorejski boy bend BTS, koji je prošle godine najavio stanku, nada se svom prvom Grammyju.

Akademija, koja se sastoji od izvođača, kompozitora i inženjera zvuka, u uži je izbor uvrstila i manju skupinu renomiranih zvezda poput Bonnie Raitt, Willieja Nelsona i ABBA-e, od kojih je svatko nominiran u nekoliko kategorija.

Nakon što je oduševila publiku impresivnim nastupom na ceremoniji dodjele 2019., Carlile će se u nedjelju ponovno popeti na pozornicu, a takmiči se u glavnim kategorijama i za najbolju americana i roots izvedbu. Kada su je novinari nedavno pitali o njenom nizu nominacija, rekla je da je „ushićena“.

„Takve vrste priznanja potvrđuju da život ima vrednost“, izjavila je za AFP.

„Naročito zato što su Gremiji moji kolege, to znači da drugi muzičari smatraju da sam odradila dobar posao ove godine. Zato je to tako dobar osećaj“, rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari