Federalne vlasti Australije su školama poslale pamflet na 32 strane pod nazivom „Sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije u Australiji“, a u njemu se sugeriše da tinejdžeri koji slušaju „alternativnu muziku“ pokazuju znake da potencijalno postanu nasilni ekstremisti! U knjižici je dat primer devojke Keren, koja odlazi na univerzitet i bude uvučena u „alternativnu muzičku scenu“, ali i u proteste za zaštitu čovekove okoline, a onda odlazi u šumu da bi sprečila seču šuma, zbog čega biva uhapšena.

Vladin pamflet treba da objasni okolnosti u kojima mladi ljudi bivaju radikalizovani, ali ovakav „ton“ se nije svideo kako zaštitnicima čovekove okoline, tako ni zaljubljenicima u muziku. Oni su već našli i načina da se našale sa ovakvim „savetima“ na društvenim mrežama – pa je tako Džes Origliaso iz grupe The Veronicas napisao da će „radikalizovati“ oko 4.000 mladih tako što će nositi svoju Nirvana majicu na jednom muzičkom festivalu.

Majkl Kinan, ministar zadužen da premijeru pomaže u pitanjima vezanim za terorizam, a koji stoji iza pamfleta, kaže da je jedna od stvari i ta da on treba da pomogne nastavnicima da primete „određene znake“ za problematično ponašanje, a „alternativna muzika“ je jedan od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari