Sećanje na lik i delo kompozitora i muzičkog teoretičara Berislava Popovića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Muzikološko društvo srbije (MDS) i Fakultet Muzičke umetnosti (FMU) predstavili su na konferenciji za novinare zajednički projekat posvećen kompozitoru i muzičkom teoretičaru Berislavu Popoviću, povodom 90 godina od rođenja i 20 godina od njegove smrti.

Projekat, pod nazivom „Difrakcije – kompozitorskog, muzičko-teorijskog, pedagoškog i društveno-kulturnog stvaranja Berislava Popovića“, biće održan od 30. novembra do 2. decembra.

Na otvaranju će biti prikazan dokumentarni filmi „Berislav Popović – životni kontrapunkt“ Vladimira Milisavljevića, a potom će biti održan okrugli sto, na kome će govoriti saradnici, kolege, nekadašnji studenti i đaci Berislava Popovića.

Drugog dana je naučni skup a uveče u Sali Beogradske Filharmonije je koncert „Sempre e con tutta la forza“, posvećen stvaralaštvu ovog kompozitora.

Muzičari će izvesti četiri kompozicije: „Varijacije za klavir“, „Gudački kvartet“, duvački kvintet „Igra senke“ i „Baladu za gudače“.

Poslednjeg dana programa biće, takođe, predstavljeni naučni radovi, nakon čega će biti održana završna reč.

Muzikološkinja Ana Kotevska na konferenciji za medije pročitala je delove biografije Berislava Popovića i istakla je da je pored toga što je bio kompozitor, teoretičar muzike, pedagog i angažovani društveni poslanik, ostavio „veoma značajne i danas veoma vitalne tragove u istoriji muzike i u muzičkom životu Srbije i Jugoslavije druge polovine 20. veka“.

Berislav Popović, pored pedagoškog rada u Srednjoj muzičkoj školi i na Muzičkoj akademiji i FMU, bio je i prodekan Muzičke akademije, prorektor Univerziteta umetnosti, dekan FMU i predsednik Saveta muzičkih programa Radio Beograda, kada se izborio za bolji status umetničke muzike, rekla je Kotevska kojoj je Popović bio profesor.

„Formirao je direktno ili je svojim teorijskim radovima uticao na formiranje muzičara desetak generacija, teoretičara, muzikologa i kompozitora.“

Šezdesete i sedamdesete godine, moglo se čuti na konferenciji, bile su vreme kada se malo ko zalagao za savremenu muziku i izvori, partiture, knjige i zvučni zapisi za ovu muziku bili su oskudni i veoma teško dostupni, a „Popović je dao ključni podsticaj razvoju i oblikovanju novog duha u muzici i teoriji muzike“.

Nastavak iduće godine

„Projekat će imati svoj nastavak i gledeće godine, marta 2022, u Muzičkoj školi Mokranjac u Zaječaru. Za tada pripremamo dva predavanja posvećena ranijim godinama Berislava Popovića i njegovoj uglednoj zaječarskoj porodici, kao i koncert pijanistkinje Nataše Penezić, zasnovan na klavirskom stvaralaštvu kompozitora“, najavila je Ana Kotevska.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari