Sedam predstava o strahu, smehu i slobodi 1Foto: Stanislav Milojković

Fokus prethodne sezone je bio na domaćem tekstu. Ove godine repertoarsko opredeljenje pozorišnih kuća išlo je u više pravaca ali domaći tekst nije zanemaren.

Izdvojila bih dve zanimljive dramatizacije mladih ali već uveliko poznatih autorki, Sare Radojković i Tijane Grumić, kao i praizvedbu drame Isidore Milosavljević.

U ovoj sezoni je izveden i novi komad Filipa Vujoševića, kao i komadi afirmisanih i višestruko nagrađivanih autora starije generacije, poput Nebojše Romčevića ili Hadija Kurića, reditelja i dramskog pisaca koji već više decenija živi i radi u Španiji, napisala je Branislava Ilić, ovogodišnja selektorka festivala koja je odgledala ukupno 21 predstavu, od 23 tri koje su prijavljene za proveru profesionalnih dometa domaćih teatara. Selektorka je odabrala sedam predstava za zvaničnu konkurenciju festivala čiji će domaćin biti vranjsko Narodno pozorište sa perfektnim uslovima za izvođenje u scensko tehničkom pogledu. U zvaničnoj konkurenciji festivala naći će se predstava „Nečista krv“ u dramatizaciji Tijane Grumić i režiji Juga Radivojevića u produkciji Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja. Narodno pozorište iz Leskovca nominovano je sa predstavom „Svici“ po tekstu Tene Štivčić čiju režiju potpisuje Ksenija Krnjajski. Jana Maričić potpisuje režiju Sterijinog teksta „Ženidba i udadba“ u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca. Zvaničnu konkurenciju zavredela je i predstava „Ako se probudiš ili kao da je važno“, po tekstu Isidore Milosavljević, a u režiji Nenada Todorovića. Reč je o produkcijskoj predstavi NP iz Leskovca i Narodnog pozorišta iz Prištine. „Dva viteza iz Verone“ po tekstu Viljema Šekspira, u režiji Mie Knežević, izvešće na festivalu ansambl Pozorišta iz Šapca. Zanimljivo će videti i predstavu „Lavina“ Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Puks teatra iz Lazarevca po tekstu Tundžera Džudženolua. Narodno pozorište iz Pirota stiže sa autorskim projektom Igora Vuka Torbice „Strah, jedna topla ljudska priča“ po motivima dela Franca Ksavera Kreca. Ansambl Narodnog pozorišta iz Niša izvešće u čast nagrađenih predstavu Nenada Romčevića „Vlast i njena opozicija“ u režiji Egona Savina.

Jovanović: Radujemo se „pozorišnom prvenstvu“ Srbije

– Datum održavanja festivala čime smo ponosni biće određen nakon završetka vanrednog stanja, ali nama je najvažnije da smo već sada u mislima sa svime što će publika u Vranju biti u prilici da u osam dana festivala kada ćemo dodatno provocirati novi „pozorišni virus“ publike koja se na jugu uželela pozorišta – kaže za Danas, Bojan Jovanović, umetnički direktor vranjskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari