Sedmi festival nesvrstanog stripa Novo Doba 1

Sedmi po redu međunarodni festival nesvrstanog stripa Novo Doba počinje danas.

Naslov ovogodišnjeg izdanja jeste „Sve najbolje“, izraz iz svakodnevne upotrebe, za rastanke, srdačne želje ali takođe i izraz kojim se često umiruju napetosti ili čak ironično priželjkuje nekome upravo ono suprotno.

Kao i svih prethodnih godina, festival Novo Doba će, ove godine u trajanju od šest dana, publici zainteresovanoj za alternativnu kulturu ponuditi bogat i raznovrstan program kojim će kroz brojne i svakodnevne izložbe, radionice, koncerte, susrete i druženja predstaviti šaroliku i spontanu alternativnu scenu Srbije i sveta. Fokus festivala od samog početka bio je na strip umetnosti, preciznije alternativnom stripu, grafici, fanzinskoj kulturi, eksperimentalnoj i alternativnoj muzici te se to odražava i u ovogodišnjem programu. U okviru njega među najinteresantnijim su gostovanje izložbe „Printnoiz“ u organizaciji francuskog kolektiva „Le Dernier Cri“ (24. septembra, galerija U10), koja predstavlja presek francuske nezavisne grafičke scene, takozvanih „grafzina“ i koja je bogato opremljena originalnim publikacijama, plakatima, novinama i crtežima te pruža uvid u bogatu francusku scenu ekstremnog andergraunda od sedamdesetih godina pa sve do danas. Takođe, u sklopu gostovanja francuskih umetnika posebnom izložbom biće predstavljen strip autor Craoman (21. septembar, galerija Tunel, MKC Kombinat) koji svoj rad balansira između stripa i ilustracije.

Još se izdvaja izložba Igora Hofbauera iz Zagreba koji predstavlja svoj prvi međunarodni strip album, objavljen ovoga proleća u Francuskoj i Hrvatskoj (album za američko tržište je u pripremi) pod nazivom „Mr Morgen“ (22. septembar, Dom kulture Studentski grad). Igor Hofbauer je već poznat u regionu i šire kao autor veoma zapaženih plakata za zagrebački klub Močvara čime je ostavio trajan pečat na vizuelni svet regionalnog andergraunda. Tu je i izložba Danila Miloševa Wostoka, legendarnog vršačkog crtača stripova, muzičara, filmadžije i umetnika, čoveka čije ime je nezaobilazan pojam za sve koji istražuju domaću andergraund scenu u proteklih dvadesetak i više godina. Za postavku izložbe Wostoka zaslužan je tim iz dizajn studija Metaklinika, prijatelji i redovni saradnici festivala (20. septembar, Centar za kulturnu dekontaminaciju).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari