Sekretarijat za kulturu i dalje ćuti 1

U Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda danas su odbili da prime peticiju za smenu sekretarke za kulturu Ivone Jevtić i poništavanje rezultata konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi 2018. godine, koju je potpisalo više od 1.300 građana i građanki, umetnika i umetnica i radnika i radnica u polju kulture, a koju je pokrenula Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Predstavnici Asocijacije peticiju su ipak uspeli da predaju na pisarnici Gradske uprave Grada Beograda, saopštila je Asocijacija.

„Među potpisnicima je veliki broj uglednih ličnosti iz kulturnog života, uključujući univerzitetske profesore i profesorke, akademike, zaposlene u mnogim značajnim institucijama kulture. U sekretarijatu za kulturu opet niko od nadležnih nije bio spreman da razgovara s nama i primi peticiju, već smo upućeni na pisarnicu Gradske uprave“, navedeno je u saopštenju.

Kako navodi Asocijacija, smena sekretarke kao i poništavanje konkursa i istraga zloupotreba od strane nadležnih pravosudnih organa, zahtevana je zbog malverzacija pri sprovođenju konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, koji već dve godine za redom omogućava podobnim i javnosti potpuno nepoznatim organizacijama dobijanje sredstava namenjenih kulturnoj produkciji.

„Zbog prekršaja u upravnom postupku, kojim je onemogućen uvid javnosti u informacije o načinu sprovođenja konkursa, podneli smo žalbe Upravnom inspektoratu i Povereniku za informacije od javnog značaja“, navode iz Asocijacije.

„U javnosti nismo mogli da čujemo ni jedan komentar, obrazloženje, izjavu ili stav gradske sekretarke za kulturu nakon što je javnost opravdano burno reagovala na skandalozne rezultate konkursa. U njima smo mogli videti brojne nepravilnosti i malverzacije, pa je tako netransparentnim odlučivanjem, skrivanjem načina izbora komisija, skrivanjem njihovih članova i potpunom netransparentnošću rada komisija, omogućeno da se sredstva Grada dodele podobnim organizacijama, često osnovanim neposredno pre početka konkursa. Novac je dodeljen i organizacijama koje su kulturu kao svoju delatnost upisale u registar tek nakon raspisivanja konkursa, a u mnogim slučajevima i organizacijama koje se kulturom uopšte ni ne bave“, zaključuje se u saopštenju.

Potpisalo više od 1.300 ljudi

Potpisnici peticije su i mnoge značajne ličnosti iz sveta kulture, među kojima i Mrđan Bajić, Irina Subotić, Milena Dragićević Šešić, Branislav Dimitrijević, Dejan Sretenović, Olivera Stošić, Radonja Leposavić, Zoran Todorović, Mileta Prodanović, Milica Tomić, Borka Pavićević, Biljana Srbljanović, Nikola Šuica, Stevan Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari