Selimović kao ohrabrenje 1Foto:FoNet/Imre Szabo

Žiri sastavljen od 55 književnih znalaca odlučio je da su ove godine najbolji romani Mirka Demića „Ćutanja iz gore“, u izdanju „Agore“ i „Hronika sumnje“ Vladislava Bajca, u izdanju „Geopoetike“.

Nagrada se sastoji od plakete – reljefa sa likom Meše Selimovića, Povelje i novčanog dela.

Demić, je nakon što je postao ovogodišnji laureat, citirao Selimovića, koji je svojevremeno izrekao da su „obeshrabrenost, klonulost, neverovanje u sebe, ostavili traga na meni sve do danas. Zato sam počeo kasno da pišem, zato sam nesiguran u sebe, zato svakom poslu prilazim kao početnik, strahujući od negativnog suda“.

Posle njega, lako je biti iskren, pa priznati da su sumnja i nesigurnost i moji pratioci, pogotovo tokom poslednjih desetak godina od kako ispisujem svoje petoknjižje, koje „Ćutanje iz Gore“ hronološki otvara, u čijem je središtu sudbina Srba iz Hrvatske, gde sam rođen, ne znajući da li će moj pristup biti interesantan i podsticajan za čitaoce i kritičare. Priznajem i to da sam neretko pomišljao kako uzalud traćim svoje dane na nešto što nikog ne dotiče, rekao je Demić.

On je dodao da je zato počastvovan svakim glasom kojeg su njegovoj knjizi podarili kritičari, ističući da će „ime Meše Selimovića biti dodatno ohrabrenje i podstrek da u pisanju, urpkos svemu i svima, ipak ima smisla, ne samo za pisce, već i za sve one koji se druže sa njihovim knjigama“.