Uz prisustvo stotinak filmskih režisera, sinoć je na velikoj bini Gradskog parka u Velikom Gradištu otvoren treći po redu festival turističkog i ekološkog filma SILAFEST 2011. (Silver Lake Tour Film Festival).Otvaranju su prisustvovale i brojne ugledne zvanice iz Srbije i 26 drugih zemalja.


Ovogodišnji SILAFEST će u periodu od 28. avgusta do 3. septembra okupiti preko stotinu režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta. Posebnu počast festivalu ukazao je Andreas Meschuh, austrijski režiser čiji je turistički film Stirija – Zeleno srce Austrije, minule godine proglašen za najbolji turistički film na svetu (u izboru Međunarodne federacije turističkog filma pri Organizaciji UN (CIFFT)), koji će biti predsednik međunarodnog žirija ovogodišnjeg SILAFESTA.

Filmovi koji učestvuju u zvaničnom takmičarskom programu festivala biće prikazivani na dve bine na otvorenom u Velikom Gradištu. Jedna bina biće postavljena u Gradskom parku (turistički film), a druga na Dunavskom keju (ekološki film).

U ovogodišnjoj takmičarskoj konkurenciji SILAFESTA našla su se 45 strana i 18 domaćih filmova (63 filma u selekciji). Pravu atrakciju za sve posetioce festivala predstavljaće i posebno priređeni „Dan brazilskog turističkog i ekološkog filma“ u sredu 31. avgusta, u toku kog će posetioci i učesnici festivala moći da vide sve lepote i znamenitosti Brazila zabeležene okom najboljih brazilskih reditelja.

Još jedan specijalni gost ovogodišnjeg SILAFESTA je i dr Terens Kliford, predsednik jedne od najvećih svetskih filmskih kompanija, „21st Century Filmworks Ltd“, Engleska. Zajedno sa Ivom Laurenčićem, predsednikom i kreativnim direktorom IDEA Plus iz Makedonije kao i Miodragom Bogićem, producentom Magma Filma iz Beograda, Kliford će u utorak, održati posebnu radionicu za režisere i autore turističkih i ekoloških filmova. Posetioci ove radionice moći će da saznaju više o najsavremenijim znanjima i iskustvima potrebnim za kreiranje kvalitetnog turističkog filma i uspešne promocije turističkih destinacija. Za tim postoji velika potreba na nivou čitave Srbije, u cilju prezentovanja turističkih potencijala naše zemlje.

Direktni pokrovitelji Silafesta su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, Opština Veliko Gradište, Turistička organizacija Veliko Gradište, Unija poslodavaca Srbije, itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari