Širom sveta danas se obeležava Svetski dan igre 1Ilustracija Foto: Pixabay/Vladislava83

Širom sveta danas, 29. aprila obeležava se Svetski dan igre, sa idejom da slavi umetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik.

Beograd će biti jedan od gradova koji će poslati poruku svetu za Dan igre, komadom „La Vie Parisienne“, koji će biti izveden na pjaceti Sava Promenade, sa početkom u 19 sati. Ovaj komad, zajednički projekat Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske akademije iz Rima, izvode mladi igrači, učenici italijanskih i srpskih baletskih škola, od 10 do 16 godina.

Posebni gosti ove predstave su prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Ana Pavlović i Jovan Veselinović.

Dan igre ustanovio je Međunarodni pozorišni institut u okviru svrtskr organizacije UNESCO 1982. godine, na dan rođenja Žan-Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača savremene igre.

Svake godine po jedan poznat igrač ili koreograf šalje poruku koja kruži svetom. Tako su ovu poruku između ostalih slali Moris Bežar, Robert Džofri, Mats Ek, Jirži Kilijan, Hans van Manen, Akram Kan, Israel Galvan, Saša Valc, Sidi Larbi Šerkauji, Hulio Boka, Murad Merzuki, Ohad Naharin… Za autora poruke za 2019. godinu, izabrana je Karima Mansur, istaknuta igračica, koreografkinja i pedagog iz Egipta.

Primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu Ana Pavlović uputila je, na poziv Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS), poslanicu za Svetski dan igre, 29. april, u kojoj je istakla da je igra život i da nas pokret uvek odaje, jer on nikada ne laže.

„Igra je ritam. Ritam dobija svako od nas dolaskom na ovaj svet. Znači, igra je život. Pokret koji dolazi kao posledica naših misli, emocija i naboja, može biti prikazan na bezbroj načina. Pokret nas uvek odaje, jer on nikada ne laže“, napisala je Pavlovićeva u poslanici.

Kako je već najavljeno iz UBUS-a, po prvi put na poštanskim markama Pošte Srbije pojaviće se ličnosti iz sfere umetničke igre, a u maju će se pojaviti I publikacija kojom se promovišu dobitnici nagrada ovog udruženja u periodu od 1997. do 2017. godine – priznanja za životno delo i nagrade Dimitrije Parlić.

Studenti i igrači Transition Dance kompanije izvešće svoje radove u okviru Noći muzeja 18. maja ove godine u zgradi Instituta za umetničku igru, najavljeno je iz Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari