Skorseze prikazao novi film u Vatikanu 1Foto: EPA / OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT

Gotovo tri decenije nakon što je katolička crkva proglasila filma „Poslednje Hristovo iskušenje“ „moralno uvredljivim“, reditelj Martin Skorseze je došao u Vatikan kako bi prikazao svoje novo ostvarenje „Silence“.

Američki filmski autor, koji je u detinjstvu razmišljao o tome da postane sveštenik, tom prilikom je upoznao papu Franja. 

U Vatikanu je njegov novi film o portugalskim sveštenicima u Japanu u 17. veku prikazan pred 300 jezuitskih sveštenika, ali nije sigurno da li ga je video i sam papa. On je ipak u razgovoru sa rediteljem i njegovom porodicom rekao da je pročitao knjigu koja je inspirisala Skorsezea da snimi ovaj film.

Ostvarenje „Poslednje Hristovo iskušenje“ u kome je Isus Hrist prikazan kao vrlo zbunjen čovek izazvala je brojne negativne reakcije širom katoličkih zemalja. Scena sna u kojoj Isus ima seksualne odnose sa Marijom Magdalenom smatrana je blasfemičnom. Brojni bioskopi širom sveta nisu želeli da prikazuju film.

„Silence“, film u kome glavne uloge igraju Lijam Nison, Endru Garfil i Adam Drajver, stiže u svetske bioskope 22. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari