Slobodna zona: od Kana do Oskara 1Foto: Promo

Od regionalnih ostvarenja nagrađenih na festivalu u Kanu, preko uzbudljivih, ličnih i političkih priča, do balkanskih glumačkih zvezda nominovanih za Oskara, ovogodišnji takmičarski program Filmskog festivala Slobodna zona donosi na desetine angažovanih dokumentarnih i igranih arthouse filmova.

U Međunarodnoj selekciji selektorke Branke Pavlović, pored “Najlepšeg dečaka na svetu” i “Najgore osobe na svetu”, videćemo i ostvaranja “Alef” rediteljke Ive Radivojević, koje tragom Borhesove književne magije kreira pravi film-esej, i izvanredan nemački dokumentarac “Profesor Bahman i njegovi časovi”, urađen u maniru sociološke studije o savremenom obrazovanju.

Film “Balada o beloj kravi” na tragu je savremene iranske kinematografije koja se osvrće na pojedinca u represivnom sistemu i na zanemarene lične potrebe usled religijskih normi, ali je i univerzalni primer lične drame i borbe.

Reditelji Marjam Mogadam i Behtaš Senaiha uvlače gledaoce u jednu dramu punu krivice, tugovanja i borbe, jer se život glavne junakinje preokreće kada sazna da njen muž nije kriv za zločin zbog kojeg je pogubljen….

Dokumentarnim filmom “Šper ide u Holivud” predstaviće se izraelska rediteljka Vanesa Lapa, koja istražuje nadimak Hitlerovog arhitekte Alberta Špera „dobri nacista“.

Ova uzbudljiva priča otvara pitanje kako je čovek koji je bio jedan od petorice najviših zvaničnika nacističke vlasti i „gospodar“ koji je odlučivao o životima 12 miliona robova uspeo da dobije taj nadimak.

Polazište ovog dokumentarca je pokušaj Alberta Špera da 1971. godine opere sopstvenu prošlost holivudskom adaptacijom svojih najprodavanijih memoara iz rata “Unutar Trećeg rajha”.

Ivan Bakrač, selektor programa Horizonti Balkana, predstaviće publici najinteresantnije agnažovane filmove iz regiona – pored “Murine” koje je na Kanskom festivalu hrvatskoj rediteljki Antoneti Alamat Kusijanović donela Zlatnu kameru, tu je i bugarski film “Žene zaista plaču” Vesele Kazakove i Mine Mileve, u kojem glavnu ulogu igra Marija Bakalova, sada vrlo popularna glumica koja je ove godine bila nominovana za Oskara za sporednu žensku ulogu.

Na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni svakako treba videti i dokumentarac “Slobodnim stilom za Montenegro”, auntentičnu priču albanskog plivača Tonina Đinija koji je, bežeći iz ubilačkog režima Envera Hodže, plivao Jadranom sve do Jugoslavije.

On se danas do detalja priseća bekstva iz ideološki krvavog sistema.

Beogradska poslastica u okviru ove selekcije je film “Mi nismo pokrenuli vatru” Senke Domanović, koji govori o starim poznanicima koji nakon slučajnog susreta provode vikend zajedno…

O najboljim ostvarenjima selekcije Horizonti Balkana odlučivaće žiri u kojem su glumica Hana Selimović, crnogorski reditelj, član Evropske filmske akademije Dušan Kasalica, i profesor na Univerzitetu u Prištini, nekadašnji direktor festivala Dokufest iz Prizrena Aliriza Arenliu.

Članovi žirija koji će ocenjivati filmove u Međunarodnoj selekciji su hrvatski reditelj Nebojša Slijepčević, filmski kritičar i urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije Miroljub Stojanović, i hrvatski romanopisac, scenarista i novinar Jurica Pavičić.

Publiku Slobodne zone očekuju i brojna prateća dešavanja – u ponedeljak, 8. novembra, u knjižari Delfi SKC biće promocija knjige Jurice Pavičića “Žena s drugog kata”, na kojoj će pored autora govoriti i pisci Dragan Velikić i Branko Rosić.

Tu je i čuveni debatni program Kompas, čiji će gost biti Nebojša Slijepčević, reditelj serijala “Kolaži o laži”, a
panel diskusija sa gostima posle projekcije održaće se 8. novembra u DKC-u.

Kao i svake godine, Kompas će ugostiti zanimljive sagovornike iz domaće i regionalne javne sfere, među kojima će ove godine biti Maja Sever (novinarka, Zagreb), Ana Martinoli (Beograd, Fakultet dramskih umetnosti), Marko Miletić (urednik portala Mašina, Beograd), Jurica Pavičić i mnogi drugi.

Kompas Slobodne zone uređuje Ivan Milenković, a ove godine on će prvi put imati i svoje novosadsko izdanje, koje je najavljeno u Kulturnom centru Novog Sada.

Slobodna zona odvijaće se od 4. do 9. novembra, priliku da pogledaju ove filmove imaće publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a deo filmskog programa biće dostupan na sajtu KinoKauch od 10. do 20. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari