Slovenačko pozorište „Drama“ iz Ljubljane oduševilo publiku 1

Petog dana regionalnog pozorišnog festivala „Viminacium fest-mitovi stari i novi“ odigrana je četvrta predstava takmičarskog karaktera.

Na prepunoj maloj pozornici smeštenoj u Limesu, jednom od atraktivnijih objekata Arheleoškog parka Viminacijuma, ljubitelja pozorišne umetnosti, publici su se predstavili glumci iz Slovenačkog narodno pozorište Drama, Ljubljana, koje je najznačajnije pozorište u Sloveniji sa najvećim, najprepoznatljivijim i najuvaženijim ansamblom koji broji 45 glumica i glumaca.

Repertoar Drame sadrži klasične, savremene i eksperimentalne pozorišne produkcije. „Devojčica sa žicama“ (Deklica s strunami) je savremena dramska opera o raskošnoj violinistkinji koja putuje vozom po Evropi. U vozu iz kojeg ne može da siđe, sadržan je ceo njen život, od ranog detinjstva kada je želela da postane vrhunski muzičar do duboke starosti gde je i dalje u potrazi za svojom srećnom „pod Evropskim nebom” iako je ceo život provela kao ulični svirač. Bajku naše stvarnosti igrali su Barbara Cerar i Uroš Furst. Nagradu žirija publike dobila je Barbara Cerar.

Na Viminacium Fest-u rade dva žirija. Stručni žiri, koga čine Dejan Mijač, reditelj, Snežana Trišić, rediteljka i prof. Miodrag Tabački. Stručni žiri, na kraju festivala, nagradjuje najboljeg glumca i najbolju predstavu Viminacium Fest-a.
Žiri publike, koji radi u sastavu; Nataša Rokvić, Zoran Živković i Marija Weiner, svo troje glumci Pozorišta „Milivoje Živanović“ i pozorišta „Castellum“, nagradjuje najboljeg aktera večeri.
Poslednjeg takmičarskg dana na Festivalu “Viminacium fest” večeras će se izvesti predstava „Dev „M.I.R.A“, u režiji Andraša Urbana – Bitef teatra.

Završne večeri u nedelju, 30. juna , u čast pobednika, ansambli Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, izvešće „Žene iz Troje“, po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari